Szerző: Bányai György

2007. szeptember 6. 16:45

Itthon is bemutatkoztak az új Nokia telefonok és szolgáltatások

A Nokia mai, a MOM Park mozijában megrendezett sajtótájékoztatóján új szolgáltatásokról és új készülékekről esett szó. A szolgáltatásokról Greig Williams, a Nokia Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, az új készülékekről pedig Dankovics Tamás üzletfejlesztési igazgató beszélt.

[HWSW] A Nokia mai, a MOM Park mozijában megrendezett sajtótájékoztatóján új szolgáltatásokról és új készülékekről esett szó. A szolgáltatásokról Greig Williams, a Nokia Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, az új készülékekről pedig Dankovics Tamás üzletfejlesztési igazgató beszélt.

Új szolgáltatások

Greig Williams viccesen megjegyezte, hogy az Ovi, -- amely szó alá az új szolgáltatásokat gyűjtötte a cég -- finnül ajtót, illetve kaput jelent, tehát világszerte kevésbé fakasztja mosolyra az arcokat, mint hazánkban. E brand alá gyűjtötte a Nokia az új N-Gage játék-, illetve Nokia Music Store zeneletöltő internetes szolgáltatását, amelyekhez nagy reményeket fűz, sőt az Ovi égisze alatt több más internetes szolgáltatás bevezetését is tervezi a későbbiekben.

A két szolgáltatás keretében zenét és játékokat tölthetnek majd le a Nokia készülékek tulajdonosai, bárhogyan is érjék el az internetet -- nem csak szélessávú internetcsomagokkal, hanem akár az otthoni Wi-Fi-vel is igénybevehetők lesznek ezek a szolgáltatások -- feltéve, hogy készülékünkben van Wi-Fi-csatoló. Arra is adódik lehetőség, hogy a zeneszámokat letöltés helyett az internetről direkt jelfolyamként halgathassuk. A játékok mindegyikét ki lehet majd próbálni, a zenékbe pedig bele lehet majd hallgatni.


A Music Store ősszel a legfontosabb európai piacokon nyílik meg, és a következő hónapok folyamán pedig újabb üzletek kezdik meg működésüket. Európában egy szám 1 euróba kerül, míg az albumok ára 10 euróról indul, a személyi számítógépes streaming letöltés havi előfizetési díja pedig 10 euró. Magyarországról a jövő év elejétől válik elérhetővé.

A Nokia számos nagy stúdióval, köztük az Electronic Artsszal és a Gamelofttal is megegyezett. Az N-Gage szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazás 2007 novemberétől lesz elérhető az n-gage.com-on, de később a mobilokon előre telepítve is megtalálható lesz. A megvásárolható játékok 6-10 euró közötti áron lesznek megvásárolhatók, a Nokia szerint több mint 20 országban utólag, a telefonszámlával fizetve. A játékokat akár egyetlen hétre, vagy napra is meg lehet majd vásárolni ennél még alacsonyabb áron, de mindegyikből letölthető lesz demóváltozat is.

Új készülékek

Az új szolgáltatások mellé négy új telefon is érkezett, amelyekről Dankovics Tamás beszélt. A frissített modellnek inkább, vadonatújnak kevésbé nevezhető N95 8GB modell (8 gigabájtnyira növelt memóriakapacitás és nagyobb fényerejű, 2,6 hüvelykről 2,8 hüvelykre növelt kijelzőjét kivéve mindenben megegyezik a korábbi változattal) mellett két XpressMusic zenetelefont, illetve az N81 multimédiás készüléket ismertette.


Kézben a Nokia 5310 XpressMusic

Az N81 nagyobb változata szintén 8 gigabájtnyi memóriával rendelkezik, külön zene- és játékgombokat kapott, a gyors kommunikációt pedug Wi-Fi és HSDPA biztosítja. A készüléket már ellátták a Nokia Music Store zenebolt és az N-Gage játékszolgáltatás beépített szoftvereivel. Az N81 adók és kedvezmények nélküli fogyasztói ára 360 euró körül, a Nokia N81 8 GB készüléké pedig 430 euró körül várható. A tervek szerint mindkét változat szállítása 2007 utolsó negyedévében indul.


Az új Nokia Mobiltelefonok sorrendben: 5310 XpressMusic, 5610 XpressMusic, N81, N95 8GB

A Nokia 5310 XpressMusic alumínium borítású, csupán 9,9 mm vékony és alig 71 gramm tömegű. A készülék akár 18 órányi zenelejátszásra képes, külön zenegombokat tartalmaz -- külön megvásárolható, 4 gigabájtos kártyával akár 2-3 ezer zeneszám is tárolható rajta (belső memóriája 30 megabájt). A két hüvelykes, 320x240 pixeles kijelző 16 millió színárnyalatot jelenít meg, melyen igazán jól mutathatnak a 2 megapixeles kamera képei. Sajnos az adatátviteli lehetőségek, így a zenék, vagy a játékok letöltése EDGE kódolásra korlátozódnak, a készülék nem rendelkezik 3G képességekkel. Az 5310 XpressMusic szállítása várhatóan 2007 utolsó negyedévében indul, adók és kedvezmények nélküli fogyasztói ára pedig 225 euró körül mozog majd.

A Nokia 5610 XpressMusic fekete borítását alumínium oldalelemek díszítik, 2,2 hüvelykes kijelzője szintén színpompás. A készülék 22 órán keresztül képes zenét lejátszani, kamerája 3,2 megapixeles, autofókuszos, dupla LED-vakuval rendelkezik. A Nokia 5610 XpressMusic harmadik generációs hálózatokat is támogat, így gyorsabban töltődhetnek le a megvásárolt dalok, az internetböngésző weboldalai. A készülék szállítása a tervek szerint 2007 utolsó negyedévében indul, fogyasztói ára pedig adók és kedvezmények nélkül körülbelül 300 euró lesz. Mindkét készülék kompatibilis az új zenebolttal is. Micro SD kártyával egészen négy gigabájtig bővíthető, belső memóriája 20 megabájt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról