:

Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 6. 11:45

Az ASUS grandiózus terveket dédelget az olcsó Eee noteszgépre alapozva

A Digitimes értesülései szerint az Asus már a második generációt tervezi az elsősorban fejlődő piacokra szánt, várhatóan ebben a hónapban megjelenő, olcsó Eee PC-jéből, mely 2008 áprilisában készülhet el. A 900 MHz-es Celeron M processzorral, 7 hüvelykes kijelzővel szerelt noteszgép akkor már energiatakarékosabb és gyorsabb Intel Merom processzort kaphat.

[HWSW] A Digitimes értesülései szerint az Asus már a második generációt tervezi az elsősorban fejlődő piacokra szánt, várhatóan ebben a hónapban megjelenő, olcsó Eee PC-jéből, mely 2008 áprilisában készülhet el. A 900 MHz-es Celeron M processzorral, 7 hüvelykes kijelzővel szerelt noteszgép akkor már energiatakarékosabb és gyorsabb Intel Merom processzort kaphat.

Az ASUS grandiózus terveket dédelget a hihetetlen áron piacra kerülő géppel kapcsolatban, a DigiTimes szerint a tajvani gyártó ezt a készüléket használná fel arra, hogy három éven belül egyike legyen az öt legnagyobb noteszgépgyártónak. A cég 2009-ig három-ötmillió Eee PC szállítását reméli, az év végéig hátralévő kicsit több mint három hónap alatt pedig több mint 200 ezer olcsó noteszgép szállításával számol.

Az Eee PC-k lényegében ultraolcsó laptopoknak tekinhetőek, felépítésük minden tekintetben megfelel a besorolásnak -- igaz, erejük és kapacitásuk elmarad a teljes értékű gépekétől. A kisméretű, 1 kiló alatti gépek valószínűleg ultra-alacsony feszültségű Intel A100 vagy A110 (másodszintű gyorsítótárától megfosztott, 600-800 megahertzes, 90 nanométeres Celeron M) processzorral, 945GU chipsettel, 512 megabájt DDR2 memóriával, továbbá Wi-Fi vezérlővel és webkamerával is rendelkeznek -- a háttértárat flash-memóriás meghajtó (SSD) szolgáltatja 4, 8, 16 vagy 32 gigabájtos méretben. Az Eee PC szépségeihez tartozik rendkívül kedvező ára, mely várhatóan nagyjából 50 ezer forintról indul a kisebb, és 75 ezer forintól a nagyobb változat esetében.

ASUS Eee PC

Az Asus szerint az Eee PC mindössze 15 másodperc alatt betölti operációs rendszerét a flashmemóriás meghajtóról, mely egy testreszabott Xandros Linux disztribúció lesz. Az alaprendszert OpenOffice, Firefox és Skype szoftverek egészítik majd ki. Az Asus egyelőre nem kínál Windows XP operációs rendszert az olcsó noteszhez, bár a gyártó teszteléseket folytat ezzel a rendszerrel is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.