Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 6. 09:23

Megújult az Apple teljes iPod termékvonala

Teljes iPod termékvonalát megújította tegnap az Apple, illetve bejelentett egy új készüléket is, az érintőkijelzős iPod Touchot. A cég emellett a kereslet további élénkítése érdekében csökkentette az iPhone árát is. A vállalat most nem tudta titokban tartani a terveit, az újdonságokról már kiszivárogtak információk, amelyekről most már tudni lehet, hogy valódiak voltak. Az elemzők és befektetők nem voltak elragadtatva a bejelentésekről, az Apple részvényárfolyama több mint 5 százalékkal csökkent.

[HWSW] Teljes iPod termékvonalát megújította tegnap az Apple, illetve bejelentett egy új készüléket is, az érintőkijelzős iPod Touchot. A cég emellett a kereslet további élénkítése érdekében csökkentette az iPhone árát is. A vállalat most nem tudta titokban tartani a terveit, az újdonságokról már kiszivárogtak információk, amelyekről most már tudni lehet, hogy valódiak voltak. Az elemzők és befektetők nem voltak elragadtatva a bejelentésekről, az Apple részvényárfolyama több mint 5 százalékkal csökkent.

Ráncfelvarrott iPodok

Haladjunk sorjában a legkisebb iPodtól a legnagyobbig: a világ legapróbb MP3-lejátszója, az iPod shuffle csak minimális ráncfelvarráson esett át, mostantól új színekben elérhető. Az egy mérettel nagyobb nano már sokkal több újdonsággal szolgál, ugyanis átalakult a formája, tömzsibb lett és 2 hüvelykes, 320x240 pixeles kijelzőjén videók és a dalokhoz tartozó lemezborítók is megnézhetők. A készülék memóriája is megnőtt, a nano 4 és 8 gigabájtos kivitelben, több színben kapható már a hétvégétől. A kisebb kapacitású változat ára 149 dollár, a nagyobbé 199 dollár.

Átalakult a "nagy" iPod is, amelynek a neve mostantól Classic. Az új változat 80 vagy 160 gigabájtos merevlemezzel rendelkezik, utóbbin akár 40 ezer zeneszám is tárolható. Az iPod Classic megnövelt kapacitású akkumulátora révén akár 40 óra folyamatos zenelejátszásra vagy 7 óra videolejátszásra képes. Az elődjénél vékonyabb készülék 80 gigabájtos változata 249 dollárért lesz kapható a hétvégétől, a 160 gigabjátos kivitelért 349 dollárt kell majd fizetni.

Apple iPod
A megújult kínálat

Itt az érintőkijelzős lejátszó

Újdonság a kínálatban az iPod Touch, amely külsejét tekintve megszólalásig hasonít az iPhone-ra, azonban a telefon-funkciót kihagyták belőle az Apple mérnökei. A Touchot ugyanúgy érintőképernyővel kell irányítani mint az iPhone-t és Wi-Fi vezérlő is helyet kapott benne, így a beépített Safari böngésző révén akár internetezésre is alkalmas. Steve Jobs Apple-vezér szerint azért volt szükség az iPod Touch piacra dobására, mert sok vevőnek nagyon megtetszett az iPhone újszerű kezelőfelülete, de nem használták ki a készülék telefon-lehetőségeit, csak a zenelejátszást.

Az iPod Touch 8 és 16 gigabájtos kivitelben kapható 299 és 399 dollárért, akkumulátora 22 óra folyamatos zenelejátszást vagy 5 óra videolejátszást biztosít. A készülékben ugyanaz a szoftver fut mint az iPhone-ban, így ugyanazokat a webalkalmazásokat is képes futtatni. Azt az Apple is elismeri, hogy az iPod Touch vevőket csábíthat el az iPhone-tól, azonban a cég szerint jobb ha ezek az olcsóbb iPod Touchot veszik meg, mintha valamelyik versenytárs MP3-lejátszója mellett kötnének ki.

Apple iPod Touch
iPod Touch

Olcsóbb lett az iPhone

Az alig két hónapha piacra dobott iPhone tekintetében az egyetlen változás az óriási árcsökkenés volt, a 8 gigabájtos változat árát 599 dollárról 399 dollárra szállította le az Apple, természetesen utóbbi is csak két éves hűségnyilatkozat terhe mellett érvényes. Bár a cég és a telefont kizárólagosan forgalmazó AT&T mobilszolgáltató állítja, az iPhone iránti kereslet megfelelt a várakozásoknak, a bemutatót követően két hónappal egy 33 százalékos árcsökkentés nem ezt támasztja alá. A 4 gigabájtos kivitel eközben úgy tűnt el az Apple kínálatából, mintha sose lett volna, a cég weboldala már nem is említi.

Megújult az Apple online boltja, az iTunes is, amelyből mostantól vezeték nélküli kapcsolaton keresztül közvetlenül is tudnak zenét vásárolni az iPhone- és iPod Touch-tulajdonosok. Csengőhang letöltésére is van lehetőség, az iPhone-on bármelyik iTunes-dal beállítható csengőhangért, ez a szolgáltatás 99 centbe kerül a dal árán felül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról