Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 7. 11:15

Új szereplő a hazai hosting-piacon: szervertermet nyitott az Enternet

Eddigi szerverüzemeltetési tapasztalatára alapozva kolokációs és hosting-üzletbe fágta fejszéjét az Enternet. A különálló Proserver milliárdos befektetéssel jött léte, és a vállalat reményei szerint szokatlanul gyors megtérüléssel kecsegtet.

[HWSW] Eddigi szerverüzemeltetési tapasztalatára alapozva kolokációs és hosting-üzletbe fágta fejszéjét az Enternet. A különálló Proserver milliárdos befektetéssel jött léte, és a vállalat reményei szerint szokatlanul gyors megtérüléssel kecsegtet.

Korszerű otthon a gépeknek

A Proserver szerverterme a Pólus Center közelségében található, egy irodaépületben. A helyszín kiválasztása mintegy három hónapot vett igénybe, árulták el a cégek vezetői, míg a teljes procedúra a döntéstől a termek elkészültéig mintegy 1 évig tartott, ami egy zöldmezős beruházás esetén szemben rövid időnek számít. A döntés ráadásul tőkehatékonynak is tűnik: a nagyjából 1 milliárd forintos befektetést 2 éven belül látják megtérülni, mondta el Bauer Róbert, az Enternet ügyvezető igazgatója.

A Proserver megszületését a piaci trendek hívták életre. A szerverek saját területen való üzemeltetése felől egyre inkább a kolokációs, illetve a hostolt szolgáltatások felé tolódik el a hangsúly. Ennek egy része kézenfekvő módon a gazdaságosságban keresendő, a Biber Attila, a Microsoft Magyarország marketing üzletágvezetője szerint azonban a megfelelő szakembergárda szűkössége is meghatározó tényező. A megfelelő szakértelemnek pedig nem mást kell produkálnia, mint nagyvállalati színvonalú IT-szolgáltatásokat -- a KKV-k esetében is.

Ebből következően a Proserver az akár 4 ezer szervernek is otthont adó termeiben egy éven belül 40 százalékos kihasználtságot vár, és 70 százalék elérésekor további 500 négyzetméterrel bővítik a jelenlegi nagyjából 450 négyzetméternyi nettó összterületet. Ebből mintegy 74 négyzetméter extrém tömegsűrűséget is képes kiszolgálni, négyzetméterenként 2,5 tonnát, amire például felsőkategóriás diszktömbök miatt lehet szükség. A Proserver emellett átvette az Enternet több száz gépének üzemeltetését is.

Vashegyi Zoltán, a Proserver ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egyik előnyük, hogy új belépőként a legfrisebb, legkorszerűbb megoldásokat alkalmazták. A napjaink IT-slágereinek számító virtualizáció, konszolidáció és a nagysűrűségű blade szerverek a valóságban a tápellátás vagy hűtési szűk korlátaiba ütköznek. Nem így a Proservernél, mely extra klimatikus tuningolással akár egy száz kilowattos rackszekrényt is képes lenne hűteni, ha igény van rá, állította Nagy Konrád műszaki igazgató. Elméletileg így egy blade gépekkel telepakolt, magas kihasználtságú rack sem okozhat gondot, a legtöbb szerverterem számára kezelhetetlen akár 10-15 kilowatt feletti hőfejlődéssel sem.

Hozzáadott érték

A sztenderd 99,98 százalékostól az ötkilences rendelkezésre állásig (sokkörös redundáns klíma és tápellátás saját tartalékgenerátorokkal), az akár polcostól a ketreceken át a saját technikai területig átfogó kolokációs szolgáltatások kínáló Prosever azonban nem ezzel akarja elsősorban megkülönböztetni magát a piacon (például a kolokációra koncentráló piacvezető Dataplextől), hanem a hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokkal, úgy mint a szerver- és alkalmazáshosting szolgáltatások, és az ezekhez nyújtott finanszírozási opciókkal.

A Proserver a megnyitókor a Microsoft és az Oracle képviselőinek jelenlétével demonstrálta ezt, de Vashegyi leszögezte, hogy a cég semleges kíván maradni minden téren, nem köt kizárólagos megállapodásokat, így a jövőben tovább szoftverszállítókkal is tervezi a partneri kapcsolat kiépítését. Ugyanez igaz a hardverekre is, bérlés vagy lízing esetén bármely szervergyártótól lehet igényelni gépet -- és nincs felső limit, állította Vashegyi, vagyis akár mainframe vagy felsőkategóriás UNIX-gép bérlésére is lehetőség van, ha valakinek ez lenne az igénye.

Alkalmazáshosting esetében is egypontos elszámoltathatóságról van szó az ügyfél szemszögéből, mely így csak a Proserverrel áll kapcsolatban az ajánlatkéréstől kezdve az értékesítésen át a támogatásig. Ehhez természetesen a háttérben a szoftverszállítók nyújtanak támogatást. Major Gábor, az Oracle Hungary kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy várakozásaik szerint a KKV ügyfelek lesznek elsősorban a Proserver azon ügyfelei, akik ezt igénybe veszik. A hosztolt adatbázis, vállalatirányítási és döntéstámogatási rendszerek felfutóban van, Európa szerte több ezer cég választotta már ezt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról