Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 5. 10:31

Törölte a Foleo linuxos webterminál terveit a Palm

Mégsem dobja piacra Foleo nevű készülékét a Palm. A májusban bejelentett linuxos webterminál megjelenését nemrégiben elhalasztották, majd tegnap a cég közölte, hogy a terméket végleg törölték a tervek között, helyette a következő generációs okostelefonok kifejlesztésére koncentrálnak.

[HWSW] Mégsem dobja piacra Foleo nevű készülékét a Palm. A májusban bejelentett linuxos webterminál megjelenését nemrégiben elhalasztották, majd tegnap a cég közölte, hogy a terméket végleg törölték a tervek között, helyette a következő generációs okostelefonok kifejlesztésére koncentrálnak.

Az ultrahordozható noteszgépekhez hasonló méretű, 10 hüvelykes képernyővel rendelkező Foleóval a Palm szerint méretéből fakadóan kényelmesebb lett volna a böngészés, az e-mailek szerkesztése, PDF állományok, vagy PowerPoint prezentációk megtekintése, mint egy okostelefonon. A készülék azonban nem kommunikátor, Wi-Fi-n kívül önállóan nem képes mobil kapcsolatot létesíteni, így a teljes mobilitáshoz egy telefonhoz kell kapcsolnunk a Foleót.

Palm Foleo

Az első reakciók azonban igen negatívak voltak: az 500 dolláros gép csak korlátozottan használható, processzora a Youtube videói lejátszására sem alkalmas, kompatibilitása pedig kimerült a Palm készülékeiben és a Windows Mobile operációs rendszerben. Sem a symbianos okostelefonokkal, sem a megcélzott üzleti felhasználók között igen népszerű Blackberrykkel nem szinkronizálható, kapcsolható össze. A szoftverkínálat is igen szegényes volt, lényegében böngészésen és e-mailezésen kívül csak Word és Excel dokumentumokat kezelt a gép, még egy képböngésző alkalmazást sem kapott.

Elemzők egybehangzó véleménye szerint a Foleót el sem szabadott volna kezdeni fejleszteni. A Palm 10 millió dolláros egyszeri költséget könyvel el a jelenlegi negyedévben a Foleo-projekt leállítása miatt, szakértők szerint azonban ez még mindig kevesebb, mint az a veszteség, amit a Foleo piacra dobása és esetleges bukása jelentett volna. Érdekes módon a cég nem tett le egy ilyen eszköz piacra dobásáról, már hallani híreket a Foleo II-ről, ami azonban ugyanarra a szoftverplatformra épül majd, amire az új Treo okostelefonok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról