Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 4. 11:04

Kipróbálható a novemberben érkező System Center Configuration Manager 2007

Elkészült és novembertől elérhető lesz a Microsoft System Center Configuration Manager 2007 (SCCM 2007), a redmondi cég új rendszerfelügyeleti szoftvere, amely a Systems Management Servert váltja a cég kínálatában. A termékből egy 20 napig működő ingyenes próbaváltozat már letölthető a Microsoft oldaláról. A szoftver Windows Server 2003 R2-n vagy Windows Server 2008-on futtatható.

[HWSW] Elkészült és novembertől elérhető lesz a Microsoft System Center Configuration Manager 2007 (SCCM 2007), a redmondi cég új rendszerfelügyeleti szoftvere, amely a Systems Management Servert váltja a cég kínálatában. A termékből egy 20 napig működő ingyenes próbaváltozat már letölthető a Microsoft oldaláról. A szoftver Windows Server 2003 R2-n vagy Windows Server 2008-on futtatható.

A Sytem Center Configuration Managerrel asztali gépek, szerverek és mobil eszközök felügyelhetők a távolból, egy központi konzolról. A System Centerrel automatizálhatók a Windows Vista és a Windows Server 2008 telepítések is, emellett természetesen központilag, házirendek alapján irányíthatók a szoftverinstallálások és -frissítések is. Az SCCM 2007-nek már része a Network Access Protection, amely a nem megfelelően konfigurált gépeket (pl. elavult operációs rendszer, régi vírusirtó) nem engedi fel a hálózatra egészen addig, amíg a szoftvereket nem frissítették a kívánt verzióra. Az adminisztrátorok természetesen maguk határozhatják meg, hogy milyen szempontok alapján akarják engedélyezni vagy szűrni a hálózati hozzáférést.

Az SCCM 2007 kulcsfontosságú szerepet tölt be a Microsoft Dynamic Systems Initiative (DSI) kezdeményezésében, ez az első menedzsment-eszköz a cégtől, amely támogatja a Service Modeling Language (SML) leírónyelvet. Az SML-t a Microsoft mellett olyan cégek hívták életre, mint a BEA Systems, a BMC Software, a Cisco, a Dell, az EMC, a HP, az IBM, az Intel és a Sun Microsystems. A cégek egy olyan új specifikáció kidolgozását tűzték ki célul, amely egységes módot határoz meg a számítógépes hálózatok, alkalmazások, szerverek és más informatikai erőforrások XML nyelven történő leírásához és modellezéséhez. A cégek idén márciusban a W3C-hez fordultak annak érdekében, hogy szabványosítsák az SML-t

Az SCCM 2007 természetesen nem csak az SML-t támogatja, hanem az SDM (System Definition Model) 3.0-t is, amelyre végeredményben az SML épül, de hosszú távon a Microsoft menedzsment-eszközei az SML támogatására lesznek felkészítve. A Microsoft és a partnerei eközben a Common Model Libraryn dolgoznak, amely SML-alapon definiál egyes hálózati eszközöket, legyen szó akár routerekről, szerverekről, tárolóeszközökről vagy akár alkalmazásokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról