Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 24. 09:59

Cseppnyi energiával is beéri a VIA legújabb Eden processzora

Elsősorban ipari területeken, beágyazott rendszereket futtató készülékekben használható fel a VIA legújabb Eden processzora, mely viszonylag magas órajele ellenére rendkívül kevés elektromos energiával is beéri, illetve alig termel hőt.

[HWSW] Elsősorban ipari területeken, beágyazott rendszereket futtató készülékekben használható fel a VIA legújabb Eden processzora, mely viszonylag magas órajele ellenére rendkívül kevés elektromos energiával is beéri, illetve alig termel hőt.

Az 500 MHz-es órajelű, 400 MHz-es buszra illesztett és 128 kilobájtnyi másodszintű cache-sel ellátott, 90 nanométeres technológiával gyártott processzor hűtését maximálisan 1 W-ny hőteljesítmény elszállítására kell felkészíteni, fogyasztása azonban a fejlett energiatakarékossági funkicóknak köszönhetően akár 0,1 W-nyira is csökkenhet. Az ultraalacsony feszültségű (ULV) Eden x86 processzor NanoBGA2 tokozást kapott és mindössze 21 x 21 mm méretű.

A VIA Technologies új processzora valószínűleg felbukkan majd a vállalat miniITX, és még ennél is kisebb méretű, "agyonintegrált" alaplapjain is, a gyártó szerint tökéletesen illik a VIA CX700/M mindent szükséges funkciót biztosító chipkészletű alaplapokhoz. A CX700/M lapkakészlet fogyasztása is rendkívül alacsony, csupán maximum 3,5 W-nyi, a két termék kombinálásával pedig olyan komplett rendszerek építhetők, melyek összfogyasztása kevesebb, mint 10 W.

VIA Eden

A processzort, illetve néhány azt tartalmazó alaplapot az Embedded System Conference rendezvényen mutatták be a tegnapi nap folyamán Tajvanon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról