Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 22. 14:59

Szentpéterváron épít PC-gyárat a HP és a Foxconn

Oroszországban épít gyárat a HP és a Foxconn, az 50 millió dolláros beruházással készülő üzem Szentpéterváron létesül majd. A tervek szerint az építkezés még az idén elkezdődik -- jelentette az Interfax, a hírügynökség értesülését pedig a cégek is megerősítették. A gyárban PC-ket és LCD-monitorokat szerelnek majd össze, de a későbbiekben akár noteszgépek is készülhetnek itt. Helyi jelentések szerint az üzem alapterülete 60 ezer négyzetméter lesz és mintegy 5 ezer embernek ad majd munkát.

[HWSW] Oroszországban épít gyárat a HP és a Foxconn, az 50 millió dolláros beruházással készülő üzem Szentpéterváron létesül majd. A tervek szerint az építkezés még az idén elkezdődik -- jelentette az Interfax, a hírügynökség értesülését pedig a cégek is megerősítették. A gyárban PC-ket és LCD-monitorokat szerelnek majd össze, de a későbbiekben akár noteszgépek is készülhetnek itt. Helyi jelentések szerint az üzem alapterülete 60 ezer négyzetméter lesz és mintegy 5 ezer embernek ad majd munkát.

A Foxconn jelenleg a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a tajvani cég tavalyi forgalma megközelítette a 40 millárd amerikai dollárt, amely 10 milliárd dollárral több a nemrég egyesült Flextronics és Solectron összesített bevételénél is. A Foxconn egyik legnagyobb megrendelője a HP, amelynek számos terméke készül a tajvani cég üzemeiben, a közös gyárnyitás szorosabbra fűzheti a viszonyt a két vállalat között, ugyanakkor egyelőre még nem tudni, milyen hatással lesz a HP kapcsolatára a többi beszállítójával (pl. Asustek, ECS). A Foxconn ugyanakkor a HP versenytársainak (pl. Dell) is szállít különféle alkatrészeket.

A HP és a Foxconn közös gyáráról szóló hír azért is időszerű, mert a napokban kezdődik meg a termelés a HP legnagyobb ellenfelének, a Dellnek a lengyelországi PC-összeszerelő üzemében. A világ egykori első számú PC-gyártójának célja, hogy a logisztikai költségek alacsonyan tartásával a potenciális vevőkhöz lehető legközelebb állítsa elő számítógépeit. A lodzi gyárból kikerülő termékek Kelet-közép Európa mellett Németországban és a skandináv államokban kerülnek piacra. A Dell eddig Írországi üzeméből szolgálta ki európai megrendelőit, a lodzi gyártással a szállítási határidők akár napokkal is csökkenhetnek -- állítja a Dell.

Az IDC szerint az EMEA régió PC-piaca 17,5 millió számítógépet tett ki a második negyedévben, ami 13,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedés elsősorban a hordozható gépeknek köszönhető, ezekből 21 százalékkal több fogyott mint egy évvel korábban. A HP több mint 29 százalékkal tudta növelni szállításait, így 3,3 millió PC-t értékesített három hónap alatt az EMEA piacon, 18,8 százalékos részesedést kaparintva meg. A második Dell ezzel szemben gyakorlatilag stagnált, 2,15 millió gépet forgalmazott, így részesedése 12,2 százalékra olvadt. Az Acer 2,11 millió gép eladásával a gyártói rangsor harmadik helyezettje lett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról