Szerző: Bányai György

2007. augusztus 21. 13:06

Új fényképezőgépek egész sorát mutatta be a Canon

A Canon augusztus 20-án a Hollandiai Amstelveenben két új digitális tükörreflexes fényképezőgépe és ezek vadonatúj tartozékai mellett hat, rázkódásvédelemmel is ellátott kompaktgépét is bemutatta.

[HWSW] A Canon augusztus 20-án a Hollandiai Amstelveenben két új digitális tükörreflexes fényképezőgépe és ezek vadonatúj tartozékai mellett hat, rázkódásvédelemmel is ellátott kompaktgépét is bemutatta.

Canon EOS-1Ds Mark III

A Canon új, 21 megapixeles, másodpercenként 5 kép sebességű sorozatfelvételre képes EOS-1Ds Mark III fényképezőgépének újonnan kifejlesztett 35 milliméteres teljes méretű CMOS képérzékelője 14 bites színmélységet produkál. A készülékben két DIGIC III képfeldolgozó processzor található, sebességét jól jellemzi az 5 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételi lehetőség, amely sorozatfelvétel akár 56 nagyméretű JPEG, vagy 12 RAW formátumú felvétel elkészültéig is tarthat. EOS-1Ds Mark III az EOS-1D Mark III elődhöz hasonlóan 63 zónás expozíciómérést, 19 kereszt típusú pontból álló autofókusz rendszert, 3 hüvelykes, 230 ezer képpontos élőkép-üzemmóddal kiegészített kijelzőt és szenzorportalanítót kapott. A „Világos Tónusok Prioritása” funkcióval a dinamikatartomány a világos területek nagyobb színmélysége és részletgazdagsága felé bővíthető.


Vérbeli profigép: Canon EOS-1Ds Mark III

Az új fényképezőgéppel együtt kerül forgalomba a Canon új, nagylátószögű objektívje, az EF 14MM f/2.8L II USM, ami az EOS-1Ds Mark III esetében a kisfilmes képérzékelő miatt valóban 14 milliméteres gyújtótávolságot jelent, ellentétben a kisebb érzékelőkkel szerelt gépeknél szokásos 1:5-1:6-os szorzóval. A harmadik generációs CMOS képérzékelő áttervezett pixelekkel és chipre épített zajcsökkentő áramkörökkel rendelkezik, így még ISO 1600 esetén is (ISO 3200 is beállítható) közel zajmentes képeket kapunk. A fényképezőgéppel egyidőben bemutatott új Speedlite 580EX II vakuhoz és a WFT-E2 Vezeték Nélküli Adatátvivőhöz tartozó beállítások közvetlenül a fényképezőgép LCD-jén kontorollálva végezhetők el.

Canon EOS 40D

A 10,1 megapixeles CMOS képérzékelővel szerelt, 6,5 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre képes EOS 40D fényképezőgép a fotózás iránt komolyan érdeklődők által elvártaktól a félprofi felhasználási területig képes helytállni. Az újonnan kifejlesztett AF rendszerrel és a 3 hüvelykes képátlójú élőkép megjelenítésre is alkalmas LCD-vel a EOS 40D újabb jelentős előrelépést jelent a teljesítmény és a sokoldalúság terén az EOS 30D elődhöz képest.


Ambíciózus amatőröknek és profiknak egyaránt: Canon EOS 40D

A magnéziumötvözetből készült vázban szenzortisztító rendszer is helyet kapott, amely eltávolítja a port a képérzékelőről. A Canon harmadik generációs CMOS képérzékelője az elődjéhez képest jelentősen újratervezett pixelekkel rendelkezik, amelyek csökkentik a képzaj mennyiségét. Az EOS 40D közel zajmentes képeket készít egészen ISO 1600-as érzékenységig, de választható ISO 3200 is olyan helyzetekre, ahol a vaku használata nem megengedett. A Világos Tónus Prioritás módban az ISO 200 érzékenység felett készített esküvői fotókon vagy tájképeken a világos részek dinamikája tovább növelhető

Canon tartozékok, objektívek

Szintén a mai nappal kerül forgalomba a WFT-E3 Vezeték Nélküli Adatátvivő. A kifejezetten az EOS 40D fényképezőgéphez tervezett WFT-E3 lehetővé teszi a fényképek gyors, vezeték nélküli átvitelét távoli FTP fájlkiszolgálóra, és képes a kétoldali kommunikációra PTP-vel és HTTP-vel. HTTP módban a felhasználó távolról működtetheti az exponáló gombot, és letölthet képeket a fényképezőgépről egy internetes böngészőprogram segítségével. A PTP mód a vezeték nélküli távoli felvételkészítés vezérlésére használható az EOS 40D fényképezőgép esetén, a mellékelt EOS Utility szoftverrel.

Hosszabb ideig tartó fényképezés esetére a WFT-E3 adatátvivőhöz csatlakoztatható külső merevlemezes meghajtó (HDD) is. Hordozható GPS eszköz csatlakoztatása esetén pedig a hely és az idő adatai automatikusan rögzítésre kerülnek a fénykép EXIF adatai között. A kényelmes markolaton található egy külön fő vezérlőtárcsa és vezérlőgombok a függőleges állású fényképezéshez, az időjárás viszontagságaitól pedig a vízálló tömítések védik a gépet. Két vadonatúj objektív is bemutatásra került, amelyek az EOS 1Ds Mark III-mal és az EOS 40D-vel egyaránt használhatók: az EF-S 18-55MM f/3.5-5.6 IS standard zoom objektív és az EF-S 55-250MM f/4-5.6 IS teleobjektív. Mindkét optika négyfokozatú képstabilizátorral lett felszerelve.

Hat új kompakt gép rázkódásvédelemmel

A tükörreflexes fényképezőgépek és kiegészítőik mellett számos kompaktgép is piacra kerül. A 6 új, képstabilizátorral felszerelt modellek sorában az első a PowerShot G9, amely a PowerShot-sorozat új csúcsmodellje 12,1 megapixeles felbontással, hatszoros optikai zoommal, és 3 hüvelyk képátlójú PureColor LCD kijelzővel. Ezt követi a PowerShot SX100 IS, amely tízszeres optikai zoommal és nyolc megapixeles felbontással csábít, majd a PowerShot A640 utódja, az A650 IS következik, amely 12,1 megapixeles felbontást, hatszoros nagyítású optikai zoomot és 2,5 hüvelyk képátlójú, változtatható szögű LCD monitort kínál. A PowerShot A720 IS nyolc megapixeles felbontással és hatszoros optikai zoommal rendelkezik.


A közkedvelt PowerShot G-sorozat 9-es számmal ellátott csúcskompaktja

A Digital IXUS család új csúcsmodellje a Digital IXUS 960 IS titánból készült vázában 12,1 megapixeles felbontású érzékelő, 3,7-szeres közelítésre képes zoomoptika és 2,5 hüvelykes képátlójú LCD monitor található. A Digital IXUS 860 IS 3,8-szoros nagyítású nagylátószögű (28 mm-es) optikai zoomos objektívvel, nyolc megapixeles felbontással és 3 hüvelykes LCD monitorral érkezik a közeljövőben a hazai boltok polcaira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról