:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 16. 08:23

A Citrix Systems kezébe kerül a XenSource

Felbolydult az élet a virtualizációs szoftverek piacán: a VMware tőzsdei bevezetése után a Citrix Systems bejelentette, hogy 500 millió dollárért megvásárolja a kaliforniai XenSource céget, amelynek virtualizációs megoldását elsősorban Linux-disztribúciókból ismerhetjük.

[HWSW] Felbolydult az élet a virtualizációs szoftverek piacán: a VMware tőzsdei bevezetése után a Citrix Systems bejelentette, hogy 500 millió dollárért megvásárolja a kaliforniai XenSource céget, amelynek virtualizációs megoldását elsősorban Linux-disztribúciókból ismerhetjük.

A 2004-ben alapított XenSource-ot az utóbbi időben egyre többször emlegetik a VMware versenytársaként. A vállalat szoros kapcsolatot alakított ki többek között a Red Hattel, a Novellel, a Sunnal, illetve a Microsofttal. A VMware illetve a XenSource sikere ráirányíthatja a figyelmet a többi, virtualizációs megoldást fejlesztő cégre, mint amilyen az SWsoft (Virtuozzo), a KVM vagy a Virtual Iron. Könnyen elképzelhető, hogy ezek a cégek is még az idén gazdára találnak.

A felek várakozásai szerint a tranzakció a negyedik negyedévben zárul le. A Citrix tervei szerint a XenEnterprise házasságra lép a cég Desktop Serverével, az így létrejövő csomagot pedig olyan elemekkel egészítik ki, amelyek révén javulhat a menedzsment, amelyet gyakran a virtualizációs megoldások gyengeségeként szoktak említeni.

Bár a Xent elsősorban linuxos környezetben használják, a Microsofttal közös munka eredményeképp ma már Windows is ugyanúgy futtatható a Xen hypervisoron, a virtuális Windows Server 2003 és Windows XP számára akár nyolc processzormagot és 8 gigabájt memóriát is képes allokálni a szoftver. A Xen része a Red Hat és a Novell legújabb vállalati szerver-disztribúcióinak és mindkét cégnek vannak olyan ügyfelei, amelyek Windowst és Linuxot használnak vegyesen Xen-környezetben.

A XenEnterprise-ból a napokban jelent meg a legújab verzió, amely a cég szerint méltó vetélytársa lehet a piacvezető VMware ESX Servernek is. A XenEnterprise v4 már natív 64 bites hypervisor, amely 64 bites virtuális gépeket is képes futtatni, amiket akár mozgatni is tud az egyes fizikai szerverek között. Iparági elemzők egyetértenek abban, hogy a XenEnterprise képességei ma már megközelítik a VMware ESX Servert, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a fejlesztések költségei ezzel párhuzamosan valószínűleg megnőnek és ez meg fog látszani a XenEnterprise árán is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.