Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 10. 12:03

Összeesett a tenyérgépek piaca a második negyedévben

Összezuhant a második negyedévben a tenyérgépek piaca, az IDC jelentése szerint a gyártók mindössze 719 ezer készüléket értékesítettek, ami éves szinten több mint 43 százalékos csökkenést jelent. A gyártók versenyében a Palm vezet 44,1 százalékos piaci részesedéssel, amelyet a HP követ 23,5 százalékkal, a bronzérmes pedig a Mio Technology 13,6 százalékkal.

[HWSW] Összezuhant a második negyedévben a tenyérgépek piaca, az IDC jelentése szerint a gyártók mindössze 719 ezer készüléket értékesítettek, ami éves szinten több mint 43 százalékos csökkenést jelent. A gyártók versenyében a Palm vezet 44,1 százalékos piaci részesedéssel, amelyet a HP követ 23,5 százalékkal, a bronzérmes pedig a Mio Technology 13,6 százalékkal.

Az IDC besorolása alapján a PDA-k olyan készülékek, amelyek nem rendelkeznek mobiltelefon-képességekkel, vagyis az elemzőcég nem számítja a tenyérgépek közé a Gartner által ebbe a kategóriába sorolt Blackberryket és PDA-mobilokat sem, amelyek egyre jobban kiszorítják őket a piacról. Az okostelefonok előretörésével azonban a hagyományos PDA-k iránti kereslet olyan mértékben csappant, hogy például a Dell nemrég bejelentette, hogy az érdeklődés hiányában teljesen felhagy az Axim gépek gyártásával és kivonul a tenyérgép-piacról. Az IDC szerint a második negyedévben a Dellnek még 3 százalékos részesedése volt a PDA-piacon.

Eközben más gyártók is egyre agresszívebben fordulnak az okostelefonok felé, a piacvezető Palm forgalmának több mint háromnegyedét már a Treo kommunikátorok adják, mint ahogy a HP PDA-inak többségét is a mobiltelefon-funkcióval rendelkező iPAQ modellek teszik ki. A Palm két éve nem mutatott be új PDA-t, csak okostelefonokkal jelentkezett azóta a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról