Szerző: Bányai György

2007. augusztus 10. 11:45

Kipróbáltuk: T-Mobile MDA Vario II

Szerkesztőségünkben hosszabb ideig vendégeskedett a HTC OEM gyártó T-Mobile MDA Vario II névre címkézett Windows Mobile operációs rendszert futtató mobil mindenese. A technikai jellemzők mellett a szubjektív használati érzetről is beszámolunk.

[HWSW] Szerkesztőségünkben hosszabb ideig vendégeskedett a HTC OEM gyártó T-Mobile MDA Vario II névre címkézett Windows Mobile operációs rendszert futtató mobil mindenese. A technikai jellemzők mellett a szubjektív használati érzetről is beszámolunk.

Kézbe véve

A T-Mobile saját MDA Vario II terméknéven (egyedi, amolyan T-Mobile-os lilás csíkkal megspékelt külsőben) kínálja előfizetései mellé a HTC gyártó Hermes tenyérgép-telefon kombinációját. A készülék egy Windows Mobile 5 operációs rendszert futtató, GSM telefonmodullal ellátott tenyérszámítógép, melynek igazi előnye az átlag PDA-telefonokhoz képest a beépített, piros háttérvilágítással is ellátott billentyűzetben rejlik, ami az elcsúsztatható készülékház alső részén található. Ez a billentyűzet hasonló kialakítású, mint a Nokia 9300-ba épített, hasonlóan kellemes rajta gépelni, mert igen határozott nyomáspontú. A 160 grammos mobil belvilágának ismertetésekor 400 megahertzes Samsung processzort, 64 megabájt memóriát említhetünk, amelyet kiegészít egy Bluetooth adóvevő, egy 802.11 b/g vezeték-nélküli hálózati csatoló és természetesen az egyik legfontosabb alkotó, a GSM modul, melynek fejlettségét a HSDPA betűszó hatásosan jellemzi. Ez azt jelenti, hogy az internet elérése akár egy helyhez kötött ADSL típusú elérés komfortjával, illetve sebességével is történhet.


Közel noteszgépnyi kényelem a háttérvilágítású billentyűzetnek hála

A Vario II a videotelefonálás miatt az elő- és a hátlapon egyaránt tartalmaz kamerát, amelyből az előlapi egy szerény képességű 320x240 képpontos, videotelefonálásra használható darab, a hátoldali azonban egy két megapixel felbontású, meglepően éles képeket produkáló fixfókuszos, amely mellől a LED-vaku ugyanúgy nem hiányzik, mint a makrókapcsoló.


Kivételes makróképességek jellemzik a 2 megapixeles CMOS főkamerát

A Vario II használatba vétele során a Windows Mobile 5 operációs rendszert 6-osra frissítettük, amely frissítés a HTC oldalán augusztus másodikától érhető el a kártyafüggetlen készülékváltozatokhoz. Az operációs rendszer frissítését azért tartottuk szükségesnek, mert valószínűnek tartjuk, hogy a T-Mobile kínálatában innentől az új, 6-os verzióval szállított készülékek lesznek majd megvásárolhatók.


A Vario II billentyűzet nélküli, hétköznapi portrémódban is jól használható

A telefon a bekapcsolás után -- éppúgy, mint azt egy Windowsos PDA esetében megszokhattuk -- a today képernyőt jeleníti meg, amelyen beállíthatóan jeleníthetők meg az általunk legfontosabbnak ítélt adatok. Ezek között szerepelhet a naptár teendőlistája, az időközben automatikusan letöltött új üzenetekre figyelmeztető sor, vagy akár a tulajdonos információi, amely hasznos, vagy egyetlen remény lehet a készülék elvesztése esetén. Ezt egészíti ki a Windows Mobile 6 esetében a szerves részként integrált Windows Live Search, vagy akár a Windows Live Messenger állapotkijelzője. A Today képernyő a Vario II esetében 240x320 képponton jelenik meg az érintésérzékeny kijelzőn, amelynek legfelső két pixelből álló teljes szélességű csíkján az akkumulátor töltöttségét jelzi.

Szoftverek

A Windows Mobile operációs rendszer nagy előnye, hogy különféle alkalmazások, játékok telepíthetőek rá, amelyek kínálata igen széles. Az SPB által kiadott segédprogramok igen hasznosak: nem csak kellemesebbé, jobban átláthatóvá teszik a készüléket, hanem extra információval is elláthatnak bennünket. Ezekből párat ki is próbáltunk és bátran ajánljuk is kiemelve az SPB Pocket Plus alkalmazást, amely a Today képernyőre varázsolja a géppel kapcsolatos legfontosabb információkat.


Variációk a Today képernyőre

A Vario II tartalmazza a személyes adatkezelő alkalmazások teljes skáláját, amelyek közül a teendőlista, a napi, heti, havi vagy akár éves nézettel is rendelkező naptár, a névjegyzék sem hiányzik. Utóbbi összegyűjtve tartalmazza a telefonszámokat és a messengeres eléréseket, amelyek között még azt is nyomon követhetjük, hogy ki "online" állapotú (zöld színnel jelzi a szürke helyett az épp elérhető személyeket).

Az irodai alkalmazások is minden igényt képesek kielégíteni, hiszen az asztali számítógépen megismert Office programcsomag mobil változata megtalálható a programok között, így az Excel a Word állományokkal valamint a PowerPoint prezentációkkal is tudunk mit kezdeni, bár utóbbiakat csak megnézni tudjuk, módosítani, szerkeszteni nem. A PDF-fájlok szintén megtekinthetők, még abban az esetben is, ha azok tömörítve kerültek a készülék memóriájába, vagy az extraként hozzá vásárolt, a kártyahelybe illesztett Mini SD kártyára, mert még a zip állományokat is képesek vagyunk kicsomagolni.


HSDPA sebességű böngészés valóban nagy élmény a Vario II-vel

Bár a telefonnal remek fényképek készíthetők, sőt, MP3 állományok hallgathatók, illetve filmek nézhetők, (ráadásul remek minőségben: hála a gyors memóriakezeléséről híres Samsung processzornak), mégis a legnagyobb élményt a gyors internetezés okozta. A HSDPA lefedettség már Budapesten kívül számos nagyvárosban kiépített, amely segítségével asztali géphez kötött ADSL, vagy kábelinternet kényelemmel böngészhetünk a neten. Arra is adódik lehetőségünk, hogy a messengeres üzeneteink mellé csatolmányokat szúrjunk be: remek mulatság a munkahelyen épp dolgozó kollégának a Balaton partján a készülékkel készített fotót pillanatokon belül elküldeni.

Abszurdnak hangozhat, de még fájlcserélő alkalmazást is futtathatunk a telefonon, így akár a BKV járatain utazva (kivétel a metró területe, ahol a sebesség GPRS) is hozzájuthatunk egy új zeneszámhoz. Ezen túl még a Google Earth mobilváltozatát is kipróbálhatjuk, (ez a Sony Ericsson és Nokia okostelefonjaira is elérhető) melynek használata igen mókás, hiszen azt a területet láthatjuik madártávlatból amelyet épp bejárunk. Erre az élményre az asztali számítógép használatakor nem adódik lehetőségünk.


Balra: a fényképezőgép üzemmód kijelzőjén még a fehéregyensúly is állítható. Jobbra: a GoogleEarh tipikus műholdképe

Összegzés

Az akkumulátoros üzem 200 órányi készenléti időt illetve 5 órányi beszélgetést jelent a gyártó állítása szerint, de ez a használat módjától függ. A Bluetooth adóvevővel összekötött GPS vevőegység egy navigáció során 4 óra alatt lemerítheti az akkut, de a filmnézés során is elérhetünk ilyen rövid üzemidőt. Internetezés során a WiFi csatoló használata sem épp akkukímélő, de természetesen a telefonos adatkapcsolat is szívja az energiát. Szerencsére a PC-hez kapcsolva a szabvány mini-USB kábel is képes tölteni a készüléket.


Ilyen képeket készít a beépített kamera, külön figyelmet érdemel a makró üzemmód

A Vario II a több hetes használat során csak egyszer fagyott le, bár ekkor a létező legtöbb dolgot futtattuk egyszerre. A billentyűzet nagyon tetszett, némi gyakorlás után könnyedén ment rajta a gépelés, talán azért, mert a készüléket kézben kényelmesen tartva a hüvelykujjas gépeléshez megfelelő méretűek a gombok. A T-Mobile-tól jelenleg akár 29900 forintos kezdőrészlettel is elvihető, természetesen ez hűségnyilatkozattal, sőt, a NET50 internetes szolgáltatás megrendelésével is együtt jár. A készülék teljes ára a szolgáltatónál 140700 forint. Ha valaki olcsóbban szeretne hozzájutni, vagy megkockáztatja a használt készülék beszerzését, akkor is számítson legalább 75-85 ezer forintra. A készüléket mindenképp ajánljuk.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról