:

Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 9. 14:58

A játékokban megjelenő hirdetések hatásosak, állítja a Massive

Tovább folyik a médiaharc a reklámpénzekért: nemrég látott napvilágot egy újabb kutatás, mely azt a véleményt igyekszik erősíteni, hogy a játékokba ágyazott hirdetés hatékony és eredményes formája a promóciónak. A területre specializálódott Massive médiaügynökség szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy a videojátékokban megjelenő hirdetések növelik a márkaismertséget.

[HWSW] Tovább folyik a médiaharc a reklámpénzekért: nemrég látott napvilágot egy újabb kutatás, mely azt a véleményt igyekszik erősíteni, hogy a játékokba ágyazott hirdetés hatékony és eredményes formája a promóciónak. A területre specializálódott Massive médiaügynökség szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy a videojátékokban megjelenő hirdetések növelik a márkaismertséget.

Az öt éve alapított, és a Microsoft által tavaly felvásárolt Massive és a Nielsen Entertainment 600 észak-ameriaki játékos bevonásával végzett kvalitatív kutatást. A résztvevők az Electronic Arts Need for Speed Carbon autós játékkal múlatták az időt -- egy részük, a kontrollcsoport reklámmentes, míg a másik részük reklámokkal feltöltött verzióval. A kutatásban négy, különböző iparágakban mozgó reklámozó is résztvett: egy autógyártó, egy snack ételeket gyártó, egy gyorséttermi lánc, valamint egy technológiai cég.

A kutatás a következő eredményekre jutott: a márkák ismertség 64, a márkák kedveltsége 37, a vásárlási haljandóság 41, a reklámokra emlékezés 41, a reklámok kedveltsége pedig 69 százalékkal javult átlagosan. A felmérés eredménye alapján az autógyártó esetében a kontrollcsoporthoz képest 69 százalékkal növekedett a vásárlási hajlandóság a potenciális vásárlók körében. Az ételmárka esetében 71 százalékkal emelkedett azoknak az aránya, akik "menőnek" tartják, míg a márkaismertség a 18 és 24 éves célcsoportban 63 százalékkal. A gyorsétterem reklámjának kedveltsége 39 százalékkal javult, míg a technológiai cég brandjének megítélése 70 százalékkal.

A Massive szerint ezzel bizonyításra került az, amit az elmúlt években más, korlátozottabb kutatások mutattak. A Massive állítja, a játékok nemcsak a reklámozók számára kínálnak hatékony felületet, hanem a játékkiadók számára akár minden egyes eladott példány után további 1-2 dollár nyereséget hozhatnak. A Massive partnerei között van a példéul Konami, a Take Two, a THQ, az Ubisoft az Eidos vagy a Codemasters is. A cég lehetővé teszi azt is, hogy a reklámok ne a játékba drótozva kerüljenek rögzítésre, hanem dinamikusan, akár valós időben cserélődve jelenhessenek meg, megvalósítva ezzel a weben megszokott, nyomonkövethető rendszert.

Gran Turismo 4

Nem minden kutatás fest ugyanakkor ilyen rózsás képet a játékokban elhelyezett reklámok eredményességéről. A Bunnyfoot tanácsadó brit ügynökség által készített 180 fős kutatás alapján a játékokban megjelenő hirdetések jellemzően igen alacsony figyelmet kapnak, és a felidézésben is rosszul teljesítenek, sőt egyes játékokban egyenesen zéró hatást gyakorolnak. A különböző játékok közötti jelentős különbségek arra mutatnak azonban, hogy a kivitelezés módja meghatározó lehet, vagyis új megközelítéseket kell alkalmazni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.