:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 8. 14:32

Karcsúsít a Sun Microsystems

Az év második felében nagyszabású leépítést hajt végre a Sun Microsystems -- derül ki egy tőzsdefelügyeleti dokumentumból, amelyet a héten nyújtott be a kaliforniai szerver- és szoftvergyártó.

[HWSW] Az év második felében nagyszabású leépítést hajt végre a Sun Microsystems -- derül ki egy tőzsdefelügyeleti dokumentumból, amelyet a héten nyújtott be a kaliforniai szerver- és szoftvergyártó.

A hivatalos dokumentum szerint a Sun igazgatótanácsa a múlt héten hagyta jóvá a létszámcsökkentésről szóló tervezetet, amelynek célja, hogy "a cég stratégiai céljaihoz igazítsa az erőforrásokat". A vállalat az átszervezésekkel kapcsolatban mintegy 100-150 millió dolláros költségre számít, azonban hogy hány főtől szabadulnának meg, azt egyelőre nem tudni -- a J.P. Morgan egyik elemzője 2 ezer fős csökkentésről ír. A cégnél jelenleg valamivel több mint 34 ezren dolgoznak világszerte.

A Sun nagyjából egy évvel ezelőtt, 2006 júniusában jelentett be utoljára nagyszabású létszámleépítést, akkor 4-5 ezer fő elbocsátását irányozta elő a cég. A vállalat 2001 és 2005 között 13 ezer dolgozójától vált meg, de még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy a csökkenő eladásokból származó bevételcsökkenést ellensúlyozza. A Sun bevételei 2001 és 2005 között 39,3 százalékkal csökkentek, míg a működési kiadások csupán 26,5 százalékkal apadtak.

A júniusban véget ért negyedik negyedévben a Sun 329 millió dolláros nettó nyereséget ért el a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 301 milliós veszteség után. A cég bevétele azonban 3,8 milliárd dolláron stagnált, a nyereséges működést szinte teljesen egészében a költségcsökkentések magyarázzák. Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató szerint a jelenlegi pénzügyi évben is csak pár százalékos bevétel-növekedésre lehet számítani. Érdekes módon a negyedéves jelentésben egy szó sem esett még a várható elbocsátásokról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.