Szerző: Bányai György

2007. augusztus 1. 12:45

Hamarosan életre kelhet a JPEG XR, a jövő új képfájl-formátuma

A populáris, közismert, ám minőségbeli korlátoktól sem mentes JPEG formátumot válthatja le a Microsoft képformátuma, az újabb keresztségen átesett JPEG XR, amelynek bevezetésében, illetve elterjedésében komoly előrelépésre számíthatunk. A Microsoft reméli, hogy az új szabvány a Vista iránti érdeklődést is pozitív irányba mozdítja, vagy rövidíthet a felhasználók kivárási taktikáján az operációs rendszer cseréjével kapcsolatban.

HIRDETÉS

[HWSW] A populáris, közismert, ám minőségbeli korlátoktól sem mentes JPEG formátumot válthatja le a Microsoft képformátuma, az újabb keresztségen átesett JPEG XR, amelynek bevezetésében, illetve elterjedésében komoly előrelépésre számíthatunk. A Microsoft reméli, hogy az új szabvány a Vista iránti érdeklődést is pozitív irányba mozdítja, vagy rövidíthet a felhasználók kivárási taktikáján az operációs rendszer cseréjével kapcsolatban.

Többször átnevezve

A Microsoft által fejlesztett, korábban WMP (Windows Media Photo) néven útjára indított, majd HD Photóra átnevezett formátum JPEG XR néven történő szabványosítását tűzte ki célul a Joint Photographic Experts Group, amely csoport nevének rövidítéséből származik a hétköznapi JPEG/JPG fájlkiterjesztés is. A JPEG leváltására hivatott új JPEG XR számos előnnyel rendelkezik a mindenki által ismert, a digitális fényképezőgépekben leggyakrabban használt képformátummal szemben. Ezek között elsőként a jobb tömörítési algoritmust emelhetjük ki, amely segítségével azonos állományméret esetén kétszer jobb minőség, vagy azonos minőség mellett feleakkora fájlméret érhető el, ráadásul veszteségmentes kódolásnak hála az összes pixelinformáció konzerválható.

Az ezt követő előnyök sem elhanyagolhatók: a jelenlegi JPEG 8 bitet tárol képpontonként, az új JPEG XR az információkat 16, vagy akár 32 bites felbontással is képes eltárolni, így például egy fotón szereplő árnyékos arc, vagy egy fehér ruha részletei is jobban kivehetőek lesznek majd. Természetesen a részletgazdagabb tárolás következménye a szélesebb, egyben természetesebb színvisszaadás, vagy a nagyobb kontrasztátfogás is, amely egyértelműen szebb képeket eredményez. A HD fotók 262 millió színűek lehetnek, elméletileg 68,6 terapixeles maximális képméretben, egészen addig, amíg a tömörített fájlméret meg nem haladja a 32 gigabájtot.

"5-6 évvel ezelőtt a JPEG formátumban jókora többlet volt az akkori megjelenítési rendszerek és a nyomtatók gyengébb minőségéhez képest. Mára az állapotok megváltoztak" -- mondta Robert Rossi, a Microsoft video és képtechnológiát fejlesztő részlegének programigazgatója és hozzátette, hogy a JPEG XR szabványosításának részletei már ki vannak dolgozva, a Microsoft jelenleg már csak a részleteket érintő kérdéseken bábáskodik.


A közeljövő fényképezőgépei támogathatják a JPEG XR formátumot is

Nyílt szabványként

A JPEG XR nyílt szabványként kerülhet bevezetésre, amely lehetőséget ad a digitális fényképezőgépek, vagy tágabb értelemben a digitális képalkotással kapcsolatos termékek gyártóinak, hogy újdonságaikat képesek legyenek az új formátumra felkészíteni. A Microsoft reményei szerint a JPEG XR hamar elnyeri a felhasználók tetszését és központi helyre kerül az emberek digitális képekkel összefüggő tevékenységeiben.

A cég tett is ezért: a Windows Vista már támogatja az új formátumot. A Microsoft már számos szövetségesre is szert tett, közülük kiemelhető a profi fényképezőgépeket gyártó Hasselblad, a képérzékelő szenzorokat gyártó Foveon, vagy az ARM és a Novatek Microelectronics, mely két cég a digitális fényképezőgépek képfeldolgozó processzorainak előállítására szakosodott. Ha az új formátum zökkenőmentes ütemben kerül elfogadásra, akár 2008 szeptemberétől alkalmazható lesz a képek, fotók tárolási módjaként.

a címlapról