:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 3. 12:28

A jövő nyári olimpiát már tévétunerrel felszerelt mobillal nézzük majd?

A T-Mobile áprilisi megállapodását követően most a Vodafone is szándéknyilatkozatot írt alá az Antenna Hungáriával a mobiltelevíziózással kapcsolatos tesztek megindításáról. Optimális esetben akár az is előfordulhat, hogy a 2008-as kínai olimpiai közvetítéseket már akár digitális tunerrel ellátott mobilkészülékekkel is megtekinthetjük majd.

[HWSW] A T-Mobile áprilisi megállapodását követően most a Vodafone is szándéknyilatkozatot írt alá az Antenna Hungáriával a mobiltelevíziózással kapcsolatos tesztek megindításáról. Optimális esetben akár az is előfordulhat, hogy a 2008-as kínai olimpiai közvetítéseket már akár digitális tunerrel ellátott mobilkészülékekkel is megtekinthetjük majd.

DVB-H

Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország várhatóan idén ősszel tervezi a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói tesztek elindítását. Az Antenna Hungária addigra már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik majd, hiszen a T-Mobile Magyarországgal együtt már jelenleg is folytat mobiltévézéssel kapcsolatos kísérleteket. A Vodafone célja egyelőre egy DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatáscsomag lehetőségeinek vizsgálata.

Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését egy 8 országot érintő európai együttműködés, a WING TV projektben keretében. A T-Online-nal már zajló tesztek során a 4 közszolgálati csatorna, az M1, az M2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia műsorai nézhetők a legújabb, digitális tévétunerrel is ellátott készülékekkel.

A DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technikai specifikáció a digitális földfelszíni sugárzáshoz, a DVB-T-hez hasonló szolgáltatást ír le kifejezetten a mobileszközök igényeire szabva. A mobil változatot elsősorban az energiatakarékosságot előtérbe helyezve alakították ki, az egyes tévé- vagy adatcsatornák adatai 2 megabites csomagokban érkeznek időszeletekre bontva, így a vevő energiatakarékos üzemmódba kapcsolhat, míg az újabb adatcsomag érkezik.

Nokia N92
Nokia telefon beépített DVB-H tévévevővel

A sportra van adó és vevő

Az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál. A 3G mobilhálózatokon jelenleg is továbbítanak streaming technológiával tévéadásokat, ezek minőségét azonban a csatlakozók száma miatt jelentősen korlátozni kell. A DVB-H technológiánál azonban teljesen mindegy, hogy száz, vagy tízezer előfizető nézi-e a sugárzott adást, a képminőség ugyanúgy kiváló lehet.

Az eddigi tesztek szerint a sportközvetítések a legnézettebb műsorok a mobiltelefonokon, a Nokia által még 2005-ben Finnországban lvégzett teszt során a nézettségi toplista első 10 helyén többek között a jégkorong-világbajnokság több mérkőzése, a San Marinó-i és a monacói Forma-1 nagydíj, valamint a Liverpool-AC Milan UEFA kupa labdarúgó mérkőzés szerepelt. Tavaly az olasz mobilelőfizetők a Labdarúgó Világbajnokság összes mérkőzését megnézhették a telefonjukon.

A Strategy Analytics piackutató cég előrejelzése szerint 2012-re már több tévévevős mobiltelefont adnak el mint hagyományos tévékészüléket. Természetesen a készülékgyártók is lázasan készülnek a mobiltelefonos tévészolgáltatások megjelenésére és terjedésére, hiszen az ilyen képességekkel ellátott telefonok iránti kereslet kibontakozása újabb piaci robbanást idézhet elő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.