Szerző: Ady Krisztián

2007. június 29. 10:50

Boltokban az Apple első zenetelefonja

Hosszas várakozást követően órákon belül piacra kerül az Egyesült Államokban az Apple első zenetelefonja, az iPhone . A hatalmas, 3,5 hüvelykes érintőképernyőjű készülékért már négy nappal korábban sorba álltak egyesek, noha az igen borsos áron lesz kapható az üzletekben. Az 5-600 dolláros készülék csak 2 év hűséggel együtt, minimum havi 60 dolláros költséggel járó előfizetéssel kombinálva vásárolható meg.

[HWSW] Hosszas várakozást követően órákon belül piacra kerül az Egyesült Államokban az Apple első zenetelefonja, az iPhone. A hatalmas, 3,5 hüvelykes érintőképernyőjű készülékért már négy nappal korábban sorba álltak egyesek, noha az igen borsos áron lesz kapható az üzletekben. Az 5-600 dolláros készülék csak 2 év hűséggel együtt, minimum havi 60 dolláros költséggel járó előfizetéssel kombinálva vásárolható meg.

iPhone

Az Apple iPhone-ja két változatban kapható, a 4 gigányi flashmemóriával ellátott iPhone-t 499 dollárért, a 8 gigás verziót pedig 599 dollárért lehet hazavinni. Az Európába várhatóan év végén érkező -- elemzők szerint várhatóan a Vodafone kínálatában megjelenő -- iPhone-nal kapcsolatosan igen vegyesek az első benyomások, több szakértő szerint első próbálkozásnak megfelelő, árához képes viszont igencsak lelombozó próbálkozás az első zenetelefon.

Az iPhone-on az Apple szerint a Mac OS X operációs rendszer fut, de hogy ez egy végletekig lebutított valódi Mac OS X operációs rendszert jelent, vagy egy azzal megegyező felületet nyújtó, például linuxos platformot, továbbra sem derült ki. A telefon egy jól megtermett okostelefon méreteivel bír, 11,5 cm magas, 6,1 cm széles, viszont csupán 11,6 mm vékony, ez utóbbi igen impresszív érték.

A beépített, négysávos GSM-telefon GPRS mellett szerencsére EDGE mobil adatátviteli technológiát is támogat, az Apple ígérete szerint később harmadik generációs változat is érkezik majd a készülékből. A 3G-s változat megérkezéséig a beépített Wi-Fi csatolóval érhetünk el élvezhető sebességet a Safari webböngésző és e-mail kliens használata során.

iPhone

Amik hiányoznak

A telefonról megjelent első cikkek szerint az operációs rendszer nem kevesebb mint 700 megabájtot vesz el a meghirdetett kapacitásból, tehát a 4 gigás változatnál rögtön csak 3,3 gigabájtnyi memória áll rendelkezésre. A készülék nem támogatja az általános sztereó Bluetooth fülhallgatók csatlakoztatásához szükséges A2DP profilt, ami óriási hibának tűnik. A feltöltött zeneszámok -- a védelem nélküli MP3-ak sem -- nem használhatók csengőhangként és a készülékhez egyelőre nem is kaphatók extra csengőhangok.

A hiperszuper Mac OS X operációs rendszerrel reklámozott telefon csak megmutatni képes a PDF, Word és Excel dokumentumokat, szerkeszteni nem -- bár az iPhone kétségkívül nem üzleti készülék. A beépített Safari böngésző nem támogat Flash animációkat, a kamerájával pedig csak állóképek rögzítjetők, videók nem -- utóbbiakat a nemlétező MMS-támogatáson keresztül nem is lehetne ismerősöknek továbbküldeni.

Az iPhone nem támogatja a hangtárcsázást, az Apple szerint pedig a készülék akkumulátorát 3-400 töltési ciklust követően majd cserélni kell, pénzért -- egy ekkora kijelzőjű készüléknék a napi töltés könnyedén elképzelhető, így erre körülbelül egy év után számítanunk is kell. A fent felsorolt hibák jelentős része szerencsére a jövőben megjelenő szoftverfrissítésekkel várhatóan orvosolható lesz.

Coolfaktor

Az iPhone felületét úgy alakították ki, hogy ceruza használata nélkül, egyetlen ujjal kezelhető legyen minden funkciója -- a készülék lelkét az iPhone esetében is az apró, mások által meg nem valósított ötletek adják. Ilyen például az is, hogy a telefont a fülünkhöz emelve kikapcsol a kijelző és az érintőpanel, illetve a szenzorok azt is érzékelik, ha a készüléket fektetett módban használjuk. Ebben az esetben az iPhone automatikusan elfekteti a kijelző tartalmát is.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról