Szerző: Ady Krisztián

2007. június 20. 13:44

Magyar térképpel bővült a Navteq kínálata

A digitális térképeket készítő, ezen a területen a TeleAtlas-szal késhegyre menő harcot vívó Navteq újabb országok térképeivel, többek között Magyarországéval bővítette kínálatát. A hazánk mellett Lengyelországot, Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és Szlovéniát lefedő új térképek egymillió kilométernyi úthálózatot tartalmaznak, harminchét nagyvárost -- köztük Budapestet -- és körzetét nem csak utcaszinten lefedve, de más, a közlekedés szempontjából lényeges adatokat is biztosítva speciális feladatokhoz.

HIRDETÉS

[HWSW] A digitális térképeket készítő, ezen a területen a TeleAtlas-szal késhegyre menő harcot vívó Navteq újabb országok térképeivel, többek között Magyarországéval bővítette kínálatát. A hazánk mellett Lengyelországot, Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és Szlovéniát lefedő új térképek egymillió kilométernyi úthálózatot tartalmaznak, harminchét nagyvárost -- köztük Budapestet -- és körzetét nem csak utcaszinten lefedve, de más, a közlekedés szempontjából lényeges adatokat is biztosítva speciális feladatokhoz.

Folyamatosan az utakon

A Navteq által fejlesztett és karbantartott térképeket nem csak navigációs készülékekben és szoftverekben -- mint a Navigon szoftverek és PNA-k --, hanem egyéb helymeghatározással kapcsolatos megoldásokban, mint például flottamenedzselő alkalmazásokban, és egyéb kormányzati és üzleti területeken használják. A 28 országban 167 irodát működtető vállalatnak 2800 alkalmazottja van, amelyből csak Európában 350 szakember folyamatosan járja az utakat a Navteq speciális autóival -- ezeken keresztül frissítik a térképeket és adatokat.

A kezünkben lévő navigációs eszköz egyszerű, érhető utasításokkal navigál minket, ehhez, illetve az utunk megtervezéséhez azonban komoly adatbázisra van szüksége. Tudnia kell az egyirányú utcákról, a megfordulási lehetőségekről éppúgy, mint a korlátozásokról. A Navteq több szinttel jellemzi térképeit, Magyarország most érte el a "full coverage", azaz teljes lefedettség szintet. Ez mintegy 180 ezer kilométeres úthálózatot jelent országosan.

A teljes, azaz "detailed coverage" adatok nem csak Budapestet, hanem az agglomeráció 24 települését, illetve Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, Tokaj és Eger városokat, valamint a Balaton körül további 12 települését fedik le, összesen mintegy 3,2 millió lakost érintve. Az autópályákról az úgynevezett ADAS specifikáció szerint gyűjtött információk állnak jelenleg rendelkezésre, ezek még a "DC"-nél lényegesen pontosabb geometria leképezését adják az útnak, és a különböző attribútumokra is magasabb a pontossági követelmény.

Speciális autó

A Navteq az alapvető források -- állami, önkormányzati, földhivatali térképek -- felhasználása mellett saját gépjárműinek tetejére erősített GPS-műszerrel is frissíti, ellenőrzi térképeit, ez a korrigált GPS-vevő nagyon pontos adatot szolgáltat, melynek adatait egy noteszgép folyamatosan regisztrálja, miközben egy kamera az út jobb oldalát rögzíti.

Ezzel együtt a szakemberpár szabad tagja a headsetjén, illetve a noteszgépen futó szoftveren keresztül folyamatosan táplálja a számítógépbe az általa tapasztalt változásokat, például a forgalmi rend változását, ilyenek például az egyirányúsított utak. Ugyanígy rögzítik a felépített benzinkutakat és egyéb új, vagy megváltozott műtárgyakat -- ezekből állítják össze végül a frissített, aktuális térképet.

Navteq mérőautó Navteq mérőautó

A Navteq új, teljes úthálózatot tartalmazó térképeinek elsősorban azok örülhetnek, akik autóba épített GPS-rendszerükhöz várnak évek óta Magyarország térképre. A Navteq weboldalán keresztül is megvásárolható már például az a CD- vagy DVD-lemez, mely a beépített VDO Dayton készülékekhez használható, ilyen navigációs rendszerrel szereltek fel például egyes Peugeot modelleket is. Hazánk teljes utcaszintű, részletes Navteq térképére azonban várni kell még, az legkorábban 2008-2009-ben készülhet el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 16:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.