:

Szerző: Bizó Dániel

2007. június 20. 17:20

Nagyobb teljesítmény, Solaris és SUSE Linux támogatás a Virtual Servertől

Nemrég ingyenessé tette szervervirtualizációs szoftverét a Microsoft, most pedig megjelentette hozzá az első szervizcsomagot, mely számos új képességet hoz magával. Az eredeti ütemtervhez képest jópár hónapot késett Virtual Server 2005 Release 2 Service Pack 1 immár a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 és a Sun Microsystems Solaris 10 operációs rendszereket is támogatja. További újítások a rendelkezésre állás és a virtualizációs teljesítmény növelését célozzák.

[HWSW] Nemrég ingyenessé tette szervervirtualizációs szoftverét a Microsoft, most pedig megjelentette hozzá az első szervizcsomagot, mely számos új képességet hoz magával. Az eredeti ütemtervhez képest jópár hónapot késett Virtual Server 2005 Release 2 Service Pack 1 immár a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 és a Sun Microsystems Solaris 10 operációs rendszereket is támogatja. További újítások a rendelkezésre állás és a virtualizációs teljesítmény növelését célozzák.

Gyorsabb, tovább bírja

A Virtual Server 2005 Release 2 Service Pack 1 (VS SP1) a Novell és a Sun operációs rendszereivel már 11 nem-windowsos rendszert támogat. A nagyobb teljesítményű virtualizáció érdekében az SP1 immár az Intel és az AMD által alkalmazott hardveres (a processzorban implementált) virtualizáció támogatást is képes használni. Szintén a teljesítményhez tartozik az x64-es utasításkészlet natív támogatása 64 bites Windowson, a VS SP1 immár több mint 64 vendég rendszert képes egyidejűleg futtatni ilyenkor. A VS SP1 legfeljebb 32 processzoros gépet támogat 64 gigabájt memóriával -- a dolog nagy szépséghibája, hogy a VS csak egyprocesszoros (egymagos) környezetet virtualizál a vendégeknek.

Az egyszerűség és magasabb rendelkezésre állás érdekében a VS SP1 képes futás közben másolatot készíteni akár a teljes fizikai gépről, értelemszerűen az összes virtuális géppel egyetemben, így azok egy gyors háttértár segítségével viszonylag gyorsan visszaállíthatóak -- ez a Volume Shadow Service (VSS). A VSS mellett a VS SP1 úgynevezett host clusteringet is felvonultat, mikoris a teljes fizikai rendszer képe fürtözhető, így egy virtualizált szerverkörnyezet esetében is megoldható a hibatűrés, anélkül, hogy a virtuális gépek erről tudnának. Szintén figyelemre méltó újdonság a virtuális gépek közötti iSCSI-támogatás, vagyis akár különböző fizikai gépeken futó vendégek is képesek egymás között adatokat cserélni, így fürtökbe is szervezhetőek.

Az éles környezetben is alkalmazható VS SP1 szabadon letölthető a Microsoft oldaláról, működéséhez Windows Server 2003 vagy 2000 operációs rendszer ajánlott. A szoftver kernelszinten fut, és úgynevezet hibrid virtualizációs architektúrát valósít meg, ugyanis a vendéggépek a Windows Server kernelét megkerülve a Virtual Serveren keresztül kommunikálnak a hardverrel, hasonlóan a Virtual PC-hez vagy a VMware Workstationhöz és GSX Serverhez.

Viridian ketchup

A piacvezető VMware mögött jócskán lemaradt Microsoft láthatóan nagy sebességgel igyekszik felzárkózni. Az év végére esedékes Longhorn Serverhez, vagyis a Windows Server 2008-hoz új virtualizációs technológiát fejlesztenek a redmondiak, Viridian kódnéven. A Viridian már nem hibrid lesz, hanem egy önálló, mikrokerneles hypervisor, hasonló a Xenhez. A Windows Server Virtualization nevet kapott szoftvernek a Longhorn után fél éven belül kell megjelennie. A szoftverrel kapcsolatos fejlesztési irányvonalak és a Microsoft virtualizációs elképzeléseiről bővebbena Windows Server Virtualization című cikkben lehet olvasni.

Egy hypervisor fejlesztése ugyanakkor nem tűnik sétagaloppnak, a Microsoft legalábbis nemrég közölte, hogy számos képességget ki kell hagynia a Viridianból, hogy tartani tudják a határidőt. Az ilyen ambíciózus, ámde áldozatul esett képességek közé tartozik a 64 processzormag virtualizálásának képessége, melyet 16-ra vett vissza a szoftveróriás; a futás közbeni migráció; vagy a virtuális gépek futása közbeni dinamikus erőforrás-allokáció -- képességek, melyek közül jópár már működik a konkurenciánál. Ezek későbbi kiadásoknál kerülnek majd implementálásra.

Viridian Windows Server Virtualization SMP-módban
Nagyobb felbontásért kattintson a képre!

Érthetőbb licencelés

Az új virtualizációs technológiák fejlesztése mellett a Microsoft szakított időt a virtualizáció jelentette licencelési zűrzavar rendbetételére is. A vállalat által kiadott dokumentáció egyértelműbbé teszi a Windows Server 2003 virtuális környezetben futtatásának követelményeit, és a lehetőségeket. Egy Standard Edition licenc egyetlen példány futtatását engedi, tekintettel nélkül arra, hogy fizikai vagy virtuális környezetről van-e szó -- vagyis minden egyes virtuális SE-hez egy licenc kell. Az Enterprise Edition esetében 1 fizikai (host), és 4 vendég futtatására van lehetőség licencenkét, míg a Datacenter Editionnél tetszőleges számú példány futhat a licencelt processzorokon. A licencelés részleteiről bővebben itt lehet olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.