Szerző: Ady Krisztián

2007. június 7. 15:17

Új állományrendszer lesz a Mac OS X Leopárd alatt

[Clubic.com] Bár az Apple még csak egy bétaváltozatot fog bemutatni a Mac OS X következő változatáról, a Leopárdról a hamarosan megrendezendő fejlesztői konferencián, most egy újabb fontos részlet derült ki az operációs rendszerről. Jonathan Schwartz, a Sun elnök-vezérigazgatója közölte egy konferencián, hogy a Mac OS X Leopárd alatt a ZFS ( Zettabyte File System ) állományrendszer váltja fel a jelenlegi HFS+ fájlrendszert.

HIRDETÉS

[Clubic.com] Bár az Apple még csak egy bétaváltozatot fog bemutatni a Mac OS X következő változatáról, a Leopárdról a hamarosan megrendezendő fejlesztői konferencián, most egy újabb fontos részlet derült ki az operációs rendszerről. Jonathan Schwartz, a Sun elnök-vezérigazgatója közölte egy konferencián, hogy a Mac OS X Leopárd alatt a ZFS (Zettabyte File System) állományrendszer váltja fel a jelenlegi HFS+ fájlrendszert.

A ZFS a Sun 128 bites fájlrendszere, amely lényegesen javítja az adattárolás megbízhatóságát, és sokkal jobban skálázható, mint a korábbi megoldások. Az állományrendszer egyik hatalmas előnye, hogy folyamatosan őrködik adataink épsége felett az ellenőrzőösszegek vizsgálatával. Előnyt jelent az is, hogy a fizikai tárolóeszközök felett egy virtuális réteg húzódik, így külön támogatás nélkül könnyedén használható akár két merevlemez is egyetlen nagy háttértárként, nem mellesleg növelve ezzel az adatátvitel sebességét is.

A Mac OS X 10.5 Leopárd számtalan újdonságot hoz majd az Apple Macintosh számítógépekre, többek között a "Time Machine" funkciót, amely gyakorlatilag egy adatmentési és visszaállítási megoldás: a gépbe szerelt második merevlemezre mentésre kerül a fájlokon végrehajtott összes változtatás. A felhasználó az "Időgéppel" egyszerűen vissza tudja keresni az állományok korábbi változatait, vagy visszaállíthatja a törölt fájljait, leveleit, adatait.

Time Machine
Time Machine

A Leopárdot kezdetben a Windows Vistával egyidőben, illetve azt megelőzően szerette volna piacra dobni az Apple, Steve Jobs sosem bírta megállni, hogy ne hozza szóba annak folyamatos késését. Talán ezért is komikus, hogy a Mac OS X 10.5 megjelenése a tavalyi év végéről idén júniusra, nemrég pedig októberre tolódott az iPhone szoftverfejlesztései miatt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 23:12

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.