Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 7. 13:24

Microsoft-újdonságok 2008 jegyében

A floridai Orlandóban megkezdődött tizenötödik Microsoft Tech Ed felhasználói konferencián természetesen a Windows Server 2008 körül forgott minden, de két keresztelőt is láthattak a megjelentek, valamint számos újdonság érkezéséről is értesülhettek.

[HWSW] A floridai Orlandóban megkezdődött tizenötödik Microsoft Tech Ed felhasználói konferencián természetesen a Windows Server 2008 körül forgott minden, de két keresztelőt is láthattak a megjelentek, valamint számos újdonság érkezéséről is értesülhettek.

További 2008-as termékek jönnek

A Tech Ed talán legfontosabb bejelentése: a következő generációs SQL Server (kódnevén Katmai) és a következő generációs Visual Studio (kódnevén Orcas) szintén 2008-as "márkanévvel" érkeznek majd, vagyis SQL Server 2008 és Visual Studion 2008 néven lesznek elérhetők. A jövő év közepén érkező SQL Server 2008 első CTP-je már letölthető a cég honlapjáról, az idei év végén megjelenő Visual Studio 2008 fejlesztése pedig heteken belül a második, nyilvános bétához érkezik.

Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

A mai trendeknek megfelelően az SQL Server 2008-cal lényegében bármilyen adatok tárolhatók, legyen szó akár dokumentumokról, XML állományokról, vagy akár egész fájlokról. További fontos fejlesztés, hogy az SQL Server 2008-at felkészítették földrajzi adatok és vektorok tárolására is, amely kimondottan előnyös olyan szolgáltatások fejlesztésekor, amelyek valamilyen módon földrajzi adatokra vagy helyszínekre támaszkodnak -- gondoljunk csak azokra a mobilszolgáltatásokra, amelyek helyünktől függően meg tudják mondani, hol a legközelebbi bankautomata.

Az SQL Server 2008 üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben.

Windows Server 2008 újdonságok

A vállalat bejelentette, hogy az év végére ígért Windows Server 2008 nyilvános bétaváltozatát már több mint 150 ezer alkalommal töltötték le az internetről, ami elégedettségre adhat okot. A Windows Server 2008-cal kompatibilis alkalmazások fejlesztését egy új hitelesítési programmal próbálja előserkenteni a Microsoft, a cég ennek érdekében olyan új eszközöket bocsát majd a független szoftverfejlesztők rendelkezésére, amelyek segítségével azok az eddigieknél egyszerűbben ellenőrizhetik, hogy az alkalmazásaik kompatibilisek-e az új szerverszoftverrel. Redmond szerint a hitelesítés költségei akár felére is csökkenhetnek ezáltal.

A Microsoft két kategóriát állított fel a szerveralkalmazások számára, az egyik a "Works with Windows Server 2008", ami lényegében azt jelenti, hogy a szoftver együttműködik az új szerver legfontosabb funkcióival, míg a "Certified for Windows Server 2008" azt tanúsítja, hogy az alkalmazás megfelel a Microsoft által támaszott szigorú követelményeknek mind a teljesítmény, mind a biztonság, mind stabilitás terén. A tanúsítás megszerzéséhez szükséges tesztek és más szoftvereszközök ingyen elérhetők a www.innovateonwindowsserver.com weboldalon.

A Windows Server 2008-cal kapcsolatos további újdonság, hogy a minimális "Core" telepítési opciónak része lesz az Internet Information Server 7, és valószínűleg a .NET futtatókörnyezet is. Utóbbit hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, mindössze annyit tudni, hogy a fejlesztők dolgoznak rajta. Érdekesség, hogy a csökkentett képességei miatt viszonylag nagy teljesítményre képes Windows Server 2008 Core az IIS7-tel kiegészítve megjelenésekor az egyik leggyorsabb, ha nem a leggyorsabb PHP-futtatási környezet lesz.

Windows Vista virtuális lemezképként

2007-ben nem múlhat el Microsoft-rendezvény Windows Vista nélkül, az asztali operációs rendszerrel kapcsolatos fontos újdonság, hogy a Microsoft virtuális lemezképként is elérhetővé tette a nagyvállalatoknak szánt Enterprise változat 30 napos próbaváltozatát, amelyet az ügyfelek ingyen letölthetnek és a szintén ingyenes Virtual PC vagy Virtual Server segítségével kockázat nélkül kipróbálhatnak.

A Microsoft emellett a Tech Eden jelentette be a .NET Framework 3.5 első nyilvános bétájának érkezését, valamint a BizTalk Services első CTP-jét. Noha a BizTalk 2006 csak tavaly jelent meg, az idén ősszel már érkezik a frissített, R2-es változat, amely jelenleg a második bétánál tart.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.