Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 22. 16:28

Az STMicróval közös vegyesvállalatba szervezi ki flash memóriagyártó tevékenységét az Intel

Vegyesvállalatot hoz létre flash memóriachipek gyártására az STMicroelectronics és az Intel. Az egyelőre ismeretlen nevű cégben az Intelnek 45 százalékos, az STMicroelectronicsnak 48 százalékos tulajdonrésze lesz, a fennmaradó hányadot pedig a kaliforniai Francisco Partners nevű magántőke-társaság birtokolja majd, amely 150 millió dollárt fektet be.

[HWSW] Vegyesvállalatot hoz létre flash memóriachipek gyártására az STMicroelectronics és az Intel. Az egyelőre ismeretlen nevű cégben az Intelnek 45 százalékos, az STMicroelectronicsnak 48 százalékos tulajdonrésze lesz, a fennmaradó hányadot pedig a kaliforniai Francisco Partners nevű magántőke-társaság birtokolja majd, amely 150 millió dollárt fektet be.

NOR flash és PRAM

Az új vállalat központja Genfben lesz, az STMicro főhadiszállásán, az elnök-vezérigazgatót az Intel adja a flash memóriákért felelős Brian Harrison személyében, míg az igazgatótanács elnöke az STMicro vezetője, Carlo Bozotti lesz. A vállalat világszerte nyolc kutató-fejlesztő központtal és gyárral rendelkezik majd, alkalmazottainak létszáma pedig megközelíti a 8 ezret. Az Intel és az STMicro releváns operációja tavaly összesen 3,6 milliárd dollár bevételt ért el. A tranzakció a tervek szerint 2007 második felében zárul le, várhatóan ekkor majd többet tudhatunk meg az új cég terveiről.

A hírek szerint az új cégbe kerül át a phase-change memóriákkal (PRAM) kapcsolatos tevékenység is. A PRAM a memóriaipar "Szent Grálja", a PRAM ugyanis nagy sebességet, magas adatsűrűséget és alacsony fogyasztást kínál (ráadásul nem felejtő), így a DRAM-ot és a flash memóriát egyaránt leválthatja, ráadásul egyszerűen előállítható, vagyis elméletileg villámgyors és nagy kapacitású chipek gyárthatók viszonylag olcsón. A tavaszi Intel Developer Forumon a vállalat technológiai igazgatója, Justin Rattner bejelentette, a cég még az idén megkezdi a PRAM chipek tömegtermelését.

A konszolidáció elkerülhetetlen

A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A félvezetőiparra szakosodott iSuppli elemzőcég szerint a NOR típusú flash memóriachipek piacán az AMD-ből leválasztott Spansion volt a vezető gyártó 2006-ban, miközben az évekig első helyen álló az Intel a második helyre szorult vissza. A harmadik helyet az STMicroelectronics szerezte meg, vagyis az Intel és az STMicro flashgyártó tevékenyéségének összeolvasztása után piacvezető vállalat jön létre, részesedése meghaladja a 40 százalékot.

A NOR chipek világpiaca a 2005-ös csökkenést követően 2006-ban csak 8,1 százalékkal 8,4 milliárd dollárra bővült, ugyanis a piacon elképesztő az árnyomás, amelynek kapcsán szakértők már korábban is a konszolidáció elkerülhetetlenségéről beszéltek. A Gartner tavaly nyáron azt jósolta, az Intel legkésőbb 2007 végéig eladja NOR memóriagyártó részlegét, ugyanis az az elmúlt három évben folyamatosan veszteséges volt. A vegyesvállalatba kiszervezés illik a Paul Otellini által tavaly tavasszal megkezdett racionalizálási folyamatba, amelynek keretén belül önállósították vagy eladták azokat a részlegeket, amelyek nem tartoztak szorosan a cég fő tevékenységéhez vagy a pénzügyi mutatóik rosszak voltak.

Az Intelnek ez a második flash-gyártó vegyesvállalata, a cég 2005-ben már létrehozott egy vegyesvállalatot a Micron Technologyval közösen NAND típusú lapkák gyártására. Ezek a chipek elsősorban memóriakártyákban, digitális fényképezőgépekben, mp3-lejátszókban terjedtek el, jellemzőjük a gyors írási sebesség. Azonos kapacitás esetén a NAND chipek lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.