:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 9. 12:07

A visszafogott kormányzati kiadások miatt a vártnál rosszabbul alakult az Albacomp tavalyi éve

Bejelentette tavalyi eredményeit az Albacomp, a cég mutatóit agyoncsapta a kormányzati költések látványos visszafogása, valamint a SZÜV beolvasztása. A bevétel nem érte el a tavaly év közepén kitűzött tervet, az üzemi eredmény pedig harmadára esett vissza.

[HWSW] Bejelentette tavalyi eredményeit az Albacomp, a cég mutatóit agyoncsapta a kormányzati költések látványos visszafogása, valamint a SZÜV beolvasztása. A bevétel nem érte el a tavaly év közepén kitűzött tervet, az üzemi eredmény pedig harmadára esett vissza.

A 2006-os évet 16,6 milliárd forintos bevétellel zárta az Albacomp, ami éves szinten 16 százalékos növekedést jelent. Tavaly májusban, az új menedzsment felállásakor Pukler Gábor vezérigazgató még 18-20 milliárdos bevételt jövendölt, amelyet nem ért el a cég, ugyanis a várt kormányzati megrendelések elmaradtak, egyes pályázatok pedig 2007-re tolódtak át. A fehérvári cég üzemi eredménye a tavalyi 416 millió forintról 134 millióra zuhant, ahogy az Albacomp átvette a SZÜV mintegy 200 dolgozóját.

Sikeres volt az informatikai szolgáltatások felé fordulás, a cég bevételének 24 százaléka származott szolgáltatásokból, a fennmaradó 76 százalék hardver- és szoftverértékesítésből jött össze. A cég az év során 25 százalékkal 24600-ra növelte a saját asztali PC-k, 12 százalékkal 10683-ra a saját notebookok eladásait, míg a szerverek forgalma (349 darab) gyakorlatilag nem változott. 2007-ben az asztali PC-k eladásai 12 százalékkal nőhetnek, miközben a notesz-értékesítés várhatóan 40 százalékkal fut majd fel -- véli Pukler.

Az idei évre 7 milliárdos szolgáltatási árbevételt célzott meg a cég, Pukler szerint tartható az a célkitűzés is, hogy 2008-ban az Albacomp bevételének felét adják a szolgáltatások. 2007-re 19,8 milliárd forintos forgalmat és 500 millió körüli üzemi eredményt vár az Albacomp. A vezérigazgató elmondta, a vállalat idei évét költségcsökkentések kísérik, a vállalat a gépjárműpark üzemeltetésének outsource-olásán kívül a távközlési költségek lefaragásával, a garanciális javítások racionalizálásával, valamint belső átszervezésekkel igyekszik lefaragni a kiadásait. Pukler szerint évi 200-250 millió forintot "fájdalommentesen" meg tud takarítani az Albacomp.

a címlapról