:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 26. 12:45

Újabb légitársaság engedélyezné gépein a mobilozást

A JetBlue amerikai diszkont-légitársaság megfontolja gépeinek fedélzetén az SMS-ezés engedélyezését, a beszélgetéseket azonban továbbra is tiltanák, ugyanis az zavarná mások nyugalmát.

[HWSW] A JetBlue amerikai diszkont-légitársaság megfontolja gépeinek fedélzetén az SMS-ezés engedélyezését, a beszélgetéseket azonban továbbra is tiltanák, ugyanis az zavarná mások nyugalmát.

Hogy a hívások bonyolítását műszaki eszközökkel korlátozzák vagy egyszerűen a légikisasszonyok utasítják rendre a másokat zavaró utasokat, azt egyelőre nem tudni. A szolgáltatás elindításához természetesen hatósági engedélyek is szükségesek, ezek pedig egyelőre nem állnak rendelkezésre. David Neeleman, a JetBlue alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint a "közeljövőben" már a levegőben is lehet üzenetet küldeni és fogadni, illetve hangpostát lehallgatni.

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) szerint továbbra sem tisztázott, hogy a földi rádiótornyok hogyan kezelnék ezeket a hívásokat, mobilkapcsolatokat -- a hivatal mindazonáltal változtathat az álláspontján, amennyiben elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a fedélzeti mobilozás ártalmatlan. A repülőgépek fedélzetén telefonálást lehetővé tevő berendezést már 2005 nyarán bemutatott az Ericsson, mely akár 60 egyidejű mobilhívást is képes volt kiszolgálni, és nem interferált sem a földi hálózatokkal, sem a repülőgép navigációs berendezéseivel, vagyis a technológia már régóta rendelkezésre áll.

A "picocell" technológia egy kisméretű mobilhálózati cellát, lefedettségi területet hoz létre az úton lévő repülőgép utasterében, az ehhez a cellához kapcsolódó mobiltelefonok pedig az Inmarsat műholdjain keresztül hozzák létre a földi kapcsolatot. Mivel a fedélzeten használt mobiltelefonok csupán pár méteres távolságban lesznak az "adótoronytól", ezért csak rendkívül kis energiával fognak sugározni, nem zavarva a navigációs és kommunikációs berendezéseket. Az utasok csak 3 ezer méteres magasság felett használhatják mobiltelefonjaikat, nehogy véletlenül a földi hálózatokhoz csatlakozzanak.

Európában már az idén elkezdődhetnek az első kereskedelmi mobilszolgáltatások a gépek fedélzetén. A brit Ryanair ígérete szerint egyes gépein már 2007 közepén lehet telefonálni, addigra a flotta felét felszerelik a szükséges berendezésekkel. A vállalat szerint a percdíjak hasonlóak lennének a külföldi országokban folytatott (roaming) hívásokéhoz. A francia nemzeti légitársaság, az Air France júliusban kezdi meg a technológia tesztelését, de a BMI és a portugál TAP is érdeklődik a szolgáltatás iránt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.