Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 18. 14:12

A Sun adattárolási technológiák forráskódjával bővítette az OpenSolarist

A Sun Microsystems adattárolási technológiákat bocsátott az OpenSolaris közösség rendelkezésére. A fejlesztők számára ezzel lehetővé válik, hogy OpenSolaris alapon, tetszőleges hardverkomponensek felhasználásával hozzanak létre adattárolási megoldásokat hozzanak létre a hagyományos, gyártóhoz kötött rendszerek árainak töredékéért.

[HWSW] A Sun Microsystems adattárolási technológiákat bocsátott az OpenSolaris közösség rendelkezésére. A fejlesztők számára ezzel lehetővé válik, hogy OpenSolaris alapon, tetszőleges hardverkomponensek felhasználásával hozzanak létre adattárolási megoldásokat hozzanak létre a hagyományos, gyártóhoz kötött rendszerek árainak töredékéért.

A nyílt forráskód és a hardverek tömegcikként való elérhetősége a Sun szerint az adattárolás új korszakának kezdetét jelzi. Ennek jegyében a vállalat közösségi alapú szoftverfejlesztési platformot hozott létre, amely felgyorsítja az adattárolási fejlesztések piacra jutását. Az adattárolással foglalkozó fejlesztők az OpenSolaris weboldalán érhetik el a forráskódot, ugyaninnen tervezési dokumentumokat is letölthetnek.

A Sun a ZFS fájlrendszer eddig csak Solarison létező adminisztrációs funkcióit is elérhetővé teszi az OpenSolaris környezetben. Ennek köszönhetően nyílt forrásúvá vált a ZFS Clone Promotion, amely lehetővé teszi, hogy klónok visszatároljanak az aktív fájlrendszerbe, a minden származtaott fájlrendszerről automatikus pillanatfelvételt készítő Recursicve Snapshots, a Double Parity RAIDZ technológia, valamint a hot-spare meghajtók támogatása.

A tervek szerint a Sun a következő hónapokban nyílt forrásúvá teszi a StorageTek QFS megosztott fájlrendszert, Sun StorageTek Storage Archive Manager szoftvert, a Sun kernel alapú CIFS-szerverét, Sun StorageTek 5800 interfészeit, valamint más adattárolással összefüggő technológiákat.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról