:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 3. 14:26

A mobiltelefonokon tárolt adatokat is védi a Symantec

Hamarosan megjelenik a Symantec Mobile Security 5.0, amely a Windows Mobile operációs rendszert futtató okostelefonokat és PDA-kat hivatott védeni a fenyegetésektől. A Symantec Mobile Security Suite 5.0 tartalmaz egy tűzfalat, antivírus és SMS spam elleni programokat, emellett titkosítja a készüléken és a memóriakártyán tárolt adatokat, hogy azok elvesztése esetén se tudjanak illetéktelenek hozzáférni a vállalati vagy személyes információkhoz.

[HWSW] Hamarosan megjelenik a Symantec Mobile Security 5.0, amely a Windows Mobile operációs rendszert futtató okostelefonokat és PDA-kat hivatott védeni a fenyegetésektől. A Symantec Mobile Security Suite 5.0 tartalmaz egy tűzfalat, antivírus és SMS spam elleni programokat, emellett titkosítja a készüléken és a memóriakártyán tárolt adatokat, hogy azok elvesztése esetén se tudjanak illetéktelenek hozzáférni a vállalati vagy személyes információkhoz.

Távolról felügyelhető biztonsági beállítások

Az adminisztrátorok akár azt is beállíthatják, hogy többszöri sikertelen belépési kísérlet észlelésekor minden adat törlődjön a készülékről. A Symantec megoldása lehetővé teszi, hogy a cégek a nagyobb biztonság érdekében kiiktassák a mobil vagy PDA által kínált funkciók némelyikét, például a Bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolatot, illetve az eszköz szinkronizálását. Ez leszűkíti a sérülékenységek és veszélyforrások körét, és csak azokat a funkciókat teszi elérhetővé, amelyek az üzletmenethez szükségesek.

A Symantec Mobile VPN révén az eszköz felhasználója biztonságos IPSec VNP csatornán csatlakozhat a vállalati hálózathoz, ugyanakkor a vállalati oldalon az is meghatározható, hogy milyen eszközök csatlakozhatnak, illetve lehetőség vannak a hálózati csatlakozás előtt ellenőrizni a biztonsági alkalmazások integritását, így kizárhatók azok a készülékek, amelyeken a szoftvereket módosították vagy meghamisították.

A mobilizálódó munkaerő biztonsági kockázatai

A vállalatok egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a dolgozók által használt mobil eszközök védelmére. A Symantec tavaly nyáron közzétett tanulmánya szerint a cégek 81 százaléka úgy véli, a mobil hálózatok ugyanakkora vagy nagyobb veszélyforrást jelentenek mint a vezetékes hálózatok, emellett jelentős a kockázata az eszközök ellopásának, elvesztésének is. Ugyanakkor a vállalatoknak 78 százaléka csak esetileg foglalkozik az új eszközök védelmi követelményeivel, 11 százalékuk pedig egyáltalán nem törődik a mobil eszközök biztonságával.

A Symantec által az Egyesült Államokban elvégzett felmérés szerint az okostelefon-felhasználók 55,7 százaléka tárol bizalmas adatokat a készülékén, 54 százaléka küld vagy fogad bizalmas adatokat tartalmazó e-maileket. Üzleti szempontból aggasztóbb, hogy három okostelefon-felhasználóból kettő tárol bizalmas üzleti vagy ügyfél-adatot a telefonján, illetve 61 százalékuk küld vagy fogad bizalmas üzleti adatokat tartalmazó leveleket.

"A globális munkaerőpiac egyre inkább mobillá válik -- egyre több mobil eszközt alkalmaznak, amelyekkel személyes alkalmazásokhoz és vállalati adatokhoz férhetnek hozzá kevéssé biztonságos, nyilvános Wi-Fi és otthoni hálózati kapcsolatokon keresztül" -- mondta Sandra Palumbo, a Yankee Group senior elemzője. A Yankee Group felmérése szerint a mobil eszközöket használó vállalati alkalmazottak száma 2010-re meghaladja a 269 milliót, ami évi átlagban 19,8 százalékos növekedési ütemet jelent.

A Mobile Security Suite-tal egyszerre jelenteti meg a Symantec a szoftver fogyasztói változatát, a Norton Mobile Security-t, amely tűzfalat, antivírust, SMS-spamszűrőt, jelszóvédelmet és adttitkosítási technológiákat kínál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.