:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 2. 13:18

Eladó a Palm?

Piaci pletykák szerint eladó a Palm és a Nokia az egyik kérő. Elemzők úgy vélik, a Nokia jó üzletet csinálhatna a PDA-k legnagyobb gyártójával és végső soron az ügyfelek is jól járhatnának. Vannak akik úgy tudják, a Motorola is tárgyal vagy tárgyalt a Palmmal egy esetleges felvásárlásról.

[HWSW] Piaci pletykák szerint eladó a Palm és a Nokia az egyik kérő. Elemzők úgy vélik, a Nokia jó üzletet csinálhatna a PDA-k legnagyobb gyártójával és végső soron az ügyfelek is jól járhatnának. Vannak akik úgy tudják, a Motorola is tárgyal vagy tárgyalt a Palmmal egy esetleges felvásárlásról.

A Nokia okostelefonjai rendkívül jól fogynak Európában, de az Egyesült Államokban a finn cég gyakorlatilag nem rúg labdába a riválisaival szemben, egy esetleges amerikai terjeszkedéshez jól jöhetne a Palm ottani ismertsége, márkaneve. A világelső telefongyártó számára ráadásul jól jöhetnek a Palm Windows-alapú készülékei, amelyek egyre népszerűbbek a vállalati felhasználók körében -- szintén elsősorban az Egyesült Államokban.

Másrészt ugyanakkor a Nokia szoros kapcsolatot ápol a többségi tulajdonában levő Symbiannal és készülékeit kizárólag erre az operációs rendszerre alapozza. Egy Windows-alapú Nokia okostelefon megjelenése legalább akkora durranás lenne, mint ha Steve Jobs egy Windowst futtató Macintosht jelentene be -- vélik egyes szakértők, mások szerint egy Nokia-Palm összeolvadást a két vállalati kultúra között tátongó szakadék is rendkívül megnehezítene.

Sokan úgy vélik, magántőke-befektető cég vásárolja majd meg a Palmot, amely az utóbbi időben -- Treo okostelefonjainak köszönhetően -- egyre jobb teljesítményt nyújt, a legnagyobb problémája talán a termékek csúszása. A cég előtt ráadásul fényes jövő állhat, ahogy a vállalatok egyre inkább rájönnek arra hogy megéri dolgozóikat mobil e-mailezésre alkalmas készülékekkel felszerelni: ennek a trendnek a legnagyobb nyertese a BlackBerry, amelyről pár éve gyakorlatilag még senki sem hallott, ma már viszont a legnagyobb PDA-gyártó. Az Apple iPhone megjelenése is jól mutatja, hogy még van hely a felső kategóriás okostelefonok, vagy mobiltelefon-PDA kombók piacán.

A Canalsys piackutató cég friss jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben világszerte 77 millió okostelefon és mobiltelefon-funkcióval felvértezett PDA talált gazdára, az eladások éves szinten 30 százalékkal növekedtek. A szállításokat tekintve a Nokia volt a piacvezető, a BlackBerryk gyártója, a RIM azonban feljött a második helyre, megelőzve a Motorolát, a Palmot és a Sony Ericssont. A mobiltelefont tartalmazó kézi számítógépek produkálták a legnagyobb növekedést, ebben a szegmensben az eladások 42 százalékkal ugrottak meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.