Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 26. 10:42

Sun Solaris 10: verzióváltás helyett frissítőcsomagok?

Egyáltalán nem biztos, hogy a Sun Solaris operációs rendszer következő változata a 11-es verziószámot viseli majd -- tudta meg lapunk a Sun kaliforniai főhadiszállásán tett látogatásakor. Larry Wake, a Solaris marketingjéért felelős vezető szerint egy verzióváltás az ügyfelek és a fejlesztők körében is zavart okoz, ugyanis sokan nem biztosak benne hogy a korábbi változatokra írt programok futnak-e majd, pedig a Sun eddig is nagy hangsúlyt fektetett a bináris kompatibilitás súlykolására.

[HWSW] Egyáltalán nem biztos, hogy a Sun Solaris operációs rendszer következő változata a 11-es verziószámot viseli majd -- tudta meg lapunk a Sun kaliforniai főhadiszállásán tett látogatásakor. Larry Wake, a Solaris marketingjéért felelős vezető szerint egy verzióváltás az ügyfelek és a fejlesztők körében is zavart okoz, ugyanis sokan nem biztosak benne hogy a korábbi változatokra írt programok futnak-e majd, pedig a Sun eddig is nagy hangsúlyt fektetett a bináris kompatibilitás súlykolására.

LAMP helyett SAMP

Ezért szerencsésebbnek tűnik, ha az újdonságokat fokozatosan, kisebb frissítések keretében jelentetik meg, így garantálva a folytonosságot, akár még úgy is, hogy az operációs rendszer verziószáma változatlan marad -- érvelt Wake. A hivatalosan 2005 januárjában megjelent Sun Solaris 10-hez eddig három jelentős frissítést adott ki a Sun, a legutolsót (trusted extensions) pár hónappal ezelőtt. Arra a felvetésre, hogy ezt a módszert egy másik kaliforniai számítógépgyártó is sikeresen alkalmazza, Wake elismerte: marketing területén van mit tanulni Steve Jobstól és az Apple-től.

A teljesen nyílt forrású és ingyen letölthető Solaris komoly fegyverré válhat a Sun kezében ahhoz, hogy a cég sikeres legyen az x86 szerverek piacán. A recept egyszerű: a szoftver ingyenes, a támogatás olcsóbb mint amennyit az elismert Linux-disztribútorok kérnek, a teljesítmény a Sun mérései szerint nagyobb, ráadásul Solarisra lényegesen több alkalmazás érhető el mint Linuxra -- mondta Wake. A Sun várakozásai szerint a népszerű LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl) platformhoz hasonlóan hamarosan ki fog alakulni a SAMP (Solaris, Apache, MySQL (PostgreSQL), PHP/Perl) platform, amely számos fejlesztőt és felhasználót vonz magához.

Házasságot a szoftvergyártóval kötsz

Ennek a törekvésnek az egyik jelentős állomása a Brand Z (korábbi belső kódnevén Janus) projekt, amely lehetővé teszi majd a Solaris 10 felhasználói számára, hogy konténerekben linuxos alkalmazásokat futtassanak. Ezáltal a Sun operációs rendszere az alacsonyabb karbantartási költségek, a kiforrottság és megbízhatóság, illetve a 12 évre vállalt támogatás miatt számos Linux-felhasználót csábíthat el akár a SUSE-tól vagy a Red Hattől is. A Brand Z várhatóan az év első felében érkezik, mégpedig a Solaris 10-hez kiadott frissítés formájában.

Az Intellel januárban kötött együttműködési megállapodás révén a Solaris még nagyobb teljesítményt nyújthat a Xeon-alapú szervereken, valamint kihasználhatja az Intel processzorok olyan képességiet mint a virtualizáció támogatása, az energiatakarékos funkciók vagy az I/O gyorsítás. A Sun kaliforniai központjában jelenleg mintegy 100 mérnök dolgozik a Solaris x86-os változatán, emellett a cég kínai programozók tömkelegét is foglalkoztatja, akiknek semmi más feladatuk nincs, mint eszközmeghajtók fejlesztése.

A Solaris 10 nyílt forrásúvá tétele azt eredményezte, hogy a Solaris 10-et futtató Sun szerverek máris kisebbségben vannak a Solaris 10-et futtató, de más gyártóktól származó gépekkel szemben. A Sun véleménye szerint a Solarist más gyártóktól származó gépeken használó vállalatoknak a későbbiekben sokkal könnyebben lehet majd Sun szervereket és egyéb szoftvereket eladni. "A hardvergyártóddal csak randizol, házasságot a szoftvergyártóddal kötsz" -- mondta tréfásan Brian Wilson, a Sun evangelistája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.