:

Szerző: Ady Krisztián

2007. február 23. 11:15

Megérkezett a Canon újabb tükörreflexes csúcsragadozója

Újabb csúcsragadozót indított útjára a Canon: az EOS-1D Mark III digitális tükörreflexes fényképezőgép szinte minden területen többet nyújt, mint a korábbi csúcsmodell. Az elsősorban professzionális fényképészeknek szánt új készülék akár másodpercenként 10 kép sebességgel képes -- 10,1 megapixeles felbontásban -- 110 JPEG kép elkészítésére, de a teljesen veszteségmentes RAW formátumban is 30 képet képes fotózni egy sorozatban.

[HWSW] Újabb csúcsragadozót indított útjára a Canon: az EOS-1D Mark III digitális tükörreflexes fényképezőgép szinte minden területen többet nyújt, mint a korábbi csúcsmodell. Az elsősorban professzionális fényképészeknek szánt új készülék akár másodpercenként 10 kép sebességgel képes -- 10,1 megapixeles felbontásban -- 110 JPEG kép elkészítésére, de a teljesen veszteségmentes RAW formátumban is 30 képet képes fotózni egy sorozatban.

Villámgyors

Az új fényképezőgép nagy felbontás mellett is meglepően nagy képfeldolgozási sebessége a Dual DIGIC III processzoroknak köszönhető, mely egyben elsőként kínál 14 bites színmélységű képkezelést is. Az új fejlesztések olyan funkcióknak adnak helyet, mint a 3"-os LCD-kijelző Live View üzemmóddal, az EOS integrált tisztítási rendszer, az új autofókuszrendszer 19 keresztező típusú érzékelővel és a 63 zónás fénymérési funkció. A fényképezőgép APS-H-méretű (28,1 x 18,7 mm) CMOS-érzékelője a megszokottnál szélesebb, 100-3200 ISO érzékenységi tartományt tesz lehetővé, amely L:50 és H:6400 értékig tovább bővíthető.

Az EOS-1D termékvonal nagy népszerűségnek örvend a világ vezető sport-, riport- és természetfotósai körében. Nemzetközi ügynökségek – mint az AFP, a Getty és a Reuters – a Canon készülékeit választották fotósaiknak. A bekapcsolástól számított 0,2 másodpercen belül elkészíthető az első felvétel, de az EOS-1D Mark III több mint 100 megapixelnyi képadatot képes rögzíteni és feldolgozni másodpercenként, ami egy sorozatban összesen 110 kép elkészítését teszi lehetővé. A képek feldolgozása 14 biten történik, így a teljes színmélység akár 16 384 árnyalat is lehet képpontonként, ami hatalmas előrelépés, ha a 12 bites képek 4096 árnyalatával hasonlítjuk össze.

A harmadik generációs CMOS-érzékelő olyan újfajta képpont-elrendezést alkalmaz, amely együttműködik a képfeldolgozó processzorba integrált zajcsökkentő áramkörrel, így végeredményben ISO 3200 beállítás esetében is kiváló képminőséget biztosít. A H:6400-ra bővítés opcióját hír- és sporteseményeken dolgozó szakemberek hasznosítják majd olyan helyszíneken, ahol a vaku használata nem megengedett, vagy nem kívánatos.

Canon EOS-1D Mark III
EOS-1D Mark III

A Canon fejlesztő-mérnökei újratervezték az autofókusz-rendszert és a beépített 19 keresztező típusú érzékelőt is, ennek köszönhető, hogy például az f/2,8-as érzékenységgel, az AF-terület középpontján kívül eső témái jobban feldolgozhatók, ráadásul a fényképezőgép további 26 AF-segédpontot használ az AF-keresés javítása és a nagyobb pontosság érdekében. A hivatásos fotósok kérésének megfelelően a fényképezőgép hátoldalán elhelyezett speciális AF-gomb lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy mozdulattal be- vagy kikapcsolja az autofókusz módot anélkül, hogy a keresőről elvenné tekintetét. A kereső világosabb lett, és nagyobb látószöget biztosít. A fényképezőgép új, 63 zónás mérőrendszere nagyobb expozíciós vezérlést nyújt a felhasználóknak.

Élő kép a kijelzőn

A 3"-os kijelzőn teljesen új a Live View mód, mely lehetővé teszi, hogy az élő képet a kijelzőn lássuk, ez különösen hasznos, ha kényelmetlen pozícióban kell fényképezni. Ez a funkció teljesen természetes a kompakt készülékeknél, a tükörreflexes kamerák működési elvéből adódóan itt azonban különleges képességnek számít. A készülék menürendszerét is teljesen újratervezték, az 57 beállítható egyéni funkció még szabadabb testreszabást teszi lehetővé a napi munka igényeinek megfelelően.

A zár tartóssága 50 százalékkal javult, így egészen 300 000 ciklusig biztonsággal használható. A burkolatot por- és páravédő tömítésekkel ellátott magnéziumötvözet védi. A Canon az EOS-1D Mark III bemutatkozását számos tartozék bemutatásával kísérte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.