Szerző: mz

2000. június 26. 23:20

Memórianövelő eszköz az IBM-től

A IBM Research ma bemutatott egy olyan technológiát, mely megduplázza a szerverek memóriakapacitását, olyan áttörést jelentve, mellyek kiválthatók az Internet-szolgátatók - és bárki más - költséges beruházásai.
Az IBM Memory eXpansion Technology névre hallgató találmány természetesen személyi számítógépekben is alkalmazható, illetve bármely más számítástechnikai eszközben is, de elsősorban az Intel alapú PC szerverekbe szánják, például a IBM Netfinity sorozatához.
Az MXT egy olyan hardveres eszköz, mellyel a gyakran használt adatok és utasítássorozatok a processzorhoz közel tárolhatók, így hamar elérhetők, előkereshetők. A kevésbé gyakran használt adatok tömörítve foglalnak helyet a memóriában - és nem lemezen -, így kétszeresére, vagy annál is nagyobb mértékben megnövelhető a memóriakapacitás.
Az MXT egy újfajta gyorsítótárat jelent, mely hatékonyan képes kezelni az adatokat és utasításokat, egyetlen memóriavezérlő chipen. A hardver alapú tömörítésnek köszönhetően az IBM mérnökei a legtöbb alkalmazásnál képesek voltak a memória kapacitását megduplázni. Az eljárás a végfelhasználó számára átlátszó, a kitömörített adatok ns nagyságrendű idő alatt elérhetők.
MXT használatával egy Windows 2000 szerver a maximálisan kezelhető 168 Gbyte memóriát mindössze 84 Gbyte tényleges beépítésével elérheti. Kevesebb memória beépítésével több ezer - vagy több gép esetén akár több millió - dollár is megtakarítható. Sajnos az nem derül ki a közleményből, hogy a processzor ugyanannyi memórát lát, mint amennyi fizikailag tartózkodik a gépben, vagy annak dupláját; illetve az is homályos, hogy pontosan mennyivel növekedik a memóriaelérés ideje. Mivel az NT szerverek teljes árából 40-70 százalékot általában a memória tesz ki, ennél kisebb igényeket kielégítő alkalmazásoknál is jelentős lehet a megtakarítás.
Az IBM olyan irányba folytatja a kutatásokat, hogy miután webszervereiben és tranzakciós kiszolgálóiban is elérhetővé tette az MXT-t, annak használatát asztali és mobil PC-kre, munkaállomásokra, kéziszámítógépekre, mobiltelefonokra is kiterjessze - illetve bármilyen olyan eszközre, ahol sok információt kell kis helyen tárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról