Szerző: Ady Krisztián

2007. február 14. 10:43

Megtalálták a minden HD DVD és Blu-ray filmet dekódoló kulcsot

Gyakorlatilag feleslegesen ölik a pénzt a másolásvédelmek kifejlesztésébe a gyártók és a kiadók: a Doom9 fórumán olvasható visszajelzések szerint megtalálták az első olyan univerzális kulcsot, mely a ma piacon kapható összes HD DVD és Blu-ray filmet kinyitja, tehát azokról másolat készíthető a számítógépek merevlemezére.

HIRDETÉS

[HWSW] Gyakorlatilag feleslegesen ölik a pénzt a másolásvédelmek kifejlesztésébe a gyártók és a kiadók: a Doom9 fórumán olvasható visszajelzések szerint megtalálták az első olyan "univerzális" kulcsot, mely a ma piacon kapható összes HD DVD és Blu-ray filmet "kinyitja", tehát azokról másolat készíthető a számítógépek merevlemezére.

Az első ilyen kulcsokat egy máig tisztázatlan módszerrel szerezték meg körülbelül 2 hónappal ezelőtt, mely után a "hacker társadalom" tagjai örömmel vetették magukat a kéklézeres, HD-filmeket tartalmazó lemezek "kibontásának" munkájába. A dekódolást lehetővé tévő programok gyorsan megszülettek, melyek használatához már csak azokra a bizonyos kulcsokra volt szükség, melyek minden egyes kiadvány esetén mások és mások voltak.

A most felfedezett kulcs viszont valóban más, hiszen nem csak egy adott filmet, egy adott lemezsorozatot lehet vele dekódolni, hanem az eddigi tapasztalatok szerint gyakorlatilag bármilyen ma boltban kapható HD DVD és Blu-ray kiadvány tartalmáról másolatot lehet készíteni általa. Ez a napvilágra került univerzális kulcs jelenleg igen komoly arculcsapása a kiadók másolás elleni erőfeszítéseinek, az állománycserélő hálózatokat valószínűleg hamarosan elárasztják majd a hatalmas méretű, 20-25 gigabájtos lemezmásolatok.

A kéklézeres lemezeket az AACS-kódolás védi elsősorban az illegális másolástól és bár az "univerzális kulcspár" felfedezése gyakorlatilag kiiktatja ezt a védelmet, az AACS feltöréséről továbbra sem beszélhetünk. A jelenlegi Blu-ray lemezeken még nem használják a külön licencelhető, BD+ jelöléssel ellátott extra védelmet, a második védőbástyát, úgy tűnik azonban, el kell gondolkozniuk lassan a kiadóknak.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 23:18

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.