:

Szerző: Ady Krisztián

2007. február 12. 14:07

Nokia újdonságok a 3GSM Konferencián és kiállításon

A barcelonai 3GSM kiállításon a Nokia számos új, elsősorban üzleti felhasználásra szánt, internetes szolgáltatásokra kihegyezett készülékeket mutatott be melyek a vállalat vélemménye szerint átalakítják a személyes mobilhasználati szokásokat.

[HWSW] A barcelonai 3GSM kiállításon a Nokia számos új, elsősorban üzleti felhasználásra szánt, internetes szolgáltatásokra kihegyezett készülékeket mutatott be melyek a vállalat vélemménye szerint átalakítják a személyes mobilhasználati szokásokat.

Konvergencia

A kiállításon tartott Nokia sajtótájékoztatón a Nokia elnök-vezérigazgatója, Olli-Pekka Kallasvuo kijelentette, hogy "a mobilitás és az internet világa összemosódik, a mobiliparág azonban még mindig csak a lehetőségek felszínét kapargatja. A ma bemutatott termékek szemléltetik, hogy melyik az a néhány internetkapcsolaton alapuló terület, amely véleményünk szerint életünk részévé válik, és ahol a szolgáltatások széles körű elterjedésére számítunk".

A vállalat a 3GSM Konferencián mutatta be az üzletembereknek készült új Nokia Eseries készülékek trióját: a vékony formájú, e-mailezéshez készült Nokia E61i készüléket, a szétcsúsztatható Nokia E65-öt, valamint a korábbi, legendás kommunikátorból kifejlesztett, többek között HSDPA-t és beépített GPS-t tartalmazó üzleti készüléket, a Nokia E90 Kommunikátort.

Nokia E90 Communicator
Nokia E90 Communicator

Az új készülékek mindegyike funkciókban gazdag, harmadik generációs hálózatok támogatása mellett Wi-Fi vezérlőt is tartalmaz és a Series 60 szoftverplatformot használja. A Nokia E65 már kapható egyes piacokon, széleskörű forgalmazása 2007 első negyedévében várható. A Nokia E61i 2007 második negyedévében jelenik meg, míg a Nokia E90 kommunikátor szállítása várhatóan 2007 második negyedévében kezdődik meg, és az év harmadik negyedévében lesz világszerte elérhető.

Navigátor

Az új üzleti mobilok mellett a Nokia bemutatta első, a felhasználók széles köréneknek szánt, navigációra képes mobiltelefonját, a Nokia 6110 Navigatort. A beépített GPS-t alkalmazó készülékkel a felhasználók gyorsan és egyszerűen megtekinthetik a térképen tartózkodási helyüket, rákereshetnek egyes úti célokra, konkrét útvonalakat találhatnak meg, vagy megtudhatják, hol találhatók a helyi szolgáltatások, például éttermek, szállodák vagy üzletek.

Nokia 6110 Navigator
Nokia 6110 Navigator

A teljeskörű, lépésről-lépésre haladó, háromdimenziós navigációt biztosító készülék a térképen szóban vagy vizuális jelekkel ad tanácsot a legjobb autós vagy gyalogos útvonallal kapcsolatban. A Nokia 6110 Navigator szállítása várhatóan 2007 második negyedévében indul.

A vállalat bemutatta a Nokia Intellisync Mobile Suite 8.0 szoftvert is, mely továbbfejlesztett e-mail, fájl- és adatszinkronizálást, illetve biztonsági és készülékkezelési szolgáltatásokat nyújt a Nokia Eseries termékekhez és száznál is több más készülékhez. Az új vagy továbbfejlesztett funkciók között kétszintes licencmodell, új felhasználói felület, megerősített biztonsági szolgáltatások, valamint további nyelvek és kapcsolatfajták támogatása található.

A 3GSM kiállításon a Nokia ezen kívül bemutatta az új Nokia 3110 Classicot, a többek között FM sztereó rádiót, bővíthető memóriájú zenelejátszót, video-csengőhangokat és 1,3 megapixeles kamerát felvonultató készülék a hagyományos szolgáltatások széles választékát kínálja kedvező áron. A készülék a tervek szerint 2007 második negyedévében jelenik meg.

DVB-H és videocenter

Kallasvuo emellett bemutatta a DVB-H mobiltelevíziós szolgáltatások elterjedésének felgyorsítására tervezett Nokia N77 multimédiás számítógépet is. A Nokia N77 egyszerűen használható mobiltelevíziós készülék. Szolgáltatásai között széles, 2,4 hüvelykes és 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes kijelzőt, sztereó hangminőséget, a műsorok kezdetére figyelmeztető emlékeztetőt, valamint a tévéműsorról akár hét nappal előre tájékoztató, a tévécsatornák között böngésző és új csatorna-előfizetéseket kezelő műsorkalauzt találunk.

A készülék szállítása a tervek szerint 2007 második negyedévében indul azokban az országokban, ahol már működik a DVB-H szolgáltatás. Előrejelzése szerint a mobiltelevíziós szolgáltatások piacára 2008 végéig 5-10 millió készüléket gyártanak, míg 2009 végére a készülékek száma eléri a 20 milliót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.