Szerző: Ady Krisztián

2007. február 7. 14:34

Norvégiában már működik a teljes elektronikus kormányzati ügyintézés

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a norvég kormány üzembe helyezte azt a Sun hardveres és szoftveres technológiákat felvonultató rendszert, mely az eNorvégia 2009 program országos bevezetésének alapjául szolgál. Ennek lényege, hogy az ország állampolgárainak webes hozzáférést és támogatást biztosítson minden kormányzati szolgáltatáshoz.

[HWSW] A Sun Microsystems bejelentette, hogy a norvég kormány üzembe helyezte azt a Sun hardveres és szoftveres technológiákat felvonultató rendszert, mely az "eNorvégia 2009" program országos bevezetésének alapjául szolgál. Ennek lényege, hogy az ország állampolgárainak webes hozzáférést és támogatást biztosítson minden kormányzati szolgáltatáshoz.

Teljes megoldás

A Sun Java Enterprise Systemből, a Sun jogosultságkezelési megoldásaiból, az x64 (64 bites x86) és UltraSPARC T1 processzorokra épülő Sun Fire kiszolgálókból, valamint a Solaris 10 operációs rendszerből összeállított rendszerplatformon a norvég állampolgárok immár egy biztonságos és testre szabható portálfelületen keresztül, nyilvános hozzáféréssel vehetik igénybe a kormányzati szolgáltatásokat.

A teljes egészében Sun megoldásokból felépülő rendszer online alapokra helyezi többek között a szavazást, az adófizetést, a társadalombiztosítási támogatások igénybevételét, a gépjármű-ügyintézést és a köztisztviselőkkel történő kapcsolattartást. A nyílt forráskódú Solaris operációs rendszerrel lehetővé válik a fejlesztői és független szoftverbeszállítók erős bázisának kialakítása, amelyre a program további országos szolgáltatásokkal történő bővítése során a norvég kormányzat támaszkodhat.

A Software Innovation ASA rendszerintegrátor céggel együtt kialakított MiniSide portál hat új szolgáltatást vezet be, amelyek biztonságos, böngészőalapú hozzáférést biztosítanak az egészségügyi, az adó, a gépjármű-nyilvántartási, társadalombiztosítási, a diákkölcsönökkel kapcsolatos és több más kormányzati szolgáltatáshoz. Ezen felül a Java System Calendar Server naptárfunkciókkal is rendelkezik, amelyek emlékeztethetik az állampolgárokat például az évente esedékes regisztrációkra vagy befizetésekre.

Kapcsolattartás

A Sun Java System Messaging Server Quick Start Service pedig a szolgáltatás üzemeltetői számára kínál olyan e-mailező rendszert, amely lehetővé teszi az állampolgárokkal történő kapcsolattartást. A megoldás részét képező központi személyazonosság-kezelési rendszer egyetlen keretrendszerben kínál nyílt, szabványalapú hitelesítést és szabályalapú engedélyezéseket az állampolgárok számára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.