:

Szerző: Ady Krisztián

2007. január 17. 12:30

Állománycserélő hálózatokon terjednek HD DVD filmek másolatai

[News.com, HWSW] Rövid időn belül hasznossá tették a filmkalózok Muslix alig két hete letölthetővé tett HD DVD törő alkalmazását: az elmúlt napokban a Bittorrent állománycserélő hálózatokon feltűntek egyes kapható HD DVD lemezek kalózmásolatai. Az első letölthető, HD-felbontású kiadványok között a Serenity sci-fi és a Batman visszatér szerepel, bár azok mérete sokakat el fog riasztani a letöltéstől -- a nagyfelbontású filmek 25-27 gigabájtnyi helyet foglalnak el a merevlemezen.

[News.com, HWSW] Rövid időn belül hasznossá tették a filmkalózok Muslix alig két hete letölthetővé tett "HD DVD törő" alkalmazását: az elmúlt napokban a Bittorrent állománycserélő hálózatokon feltűntek egyes kapható HD DVD lemezek kalózmásolatai. Az első letölthető, HD-felbontású kiadványok között a Serenity sci-fi és a Batman visszatér szerepel, bár azok mérete sokakat el fog riasztani a letöltéstől -- a nagyfelbontású filmek 25-27 gigabájtnyi helyet foglalnak el a merevlemezen.

Kulcsok a fórumokon

Muslix64 alkalmazása nem képes önállóan "biztonsági másolatot" készíteni a kereskedelmi forgalomba került lemezekről, ehhez szükség van egy bizonyos kódra, a titkosítás kulcspárjára. A hétvégén számos témával foglalkozó fórumban feltűntek bizonyos filmek kódjai, melyeket egyelőre ismeretlen forrásból szerezhettek be, illetve ezúttal az InterVideo által fejlesztett, HD DVD filmek lejátszására alkalmas WinDVD programot keverték slamasztikába a kódokat közzétevők.

Az alkalmazás a kulcspár felhasználásával egy másolásvédelemtől teljesen megtisztított változatot készít a merevlemezre, a Bittorrent állománycserélő hálózatokon is ilyen másolatok kezdtek el terjedni, melyeket a WinDVD és a PowerDVD alkalmazásokkal lehet számítógépen lejátszani. A napvilágra került kulcsok egyelőre mégsem jelentenek komoly veszélyt, hiszen azok nem csak kiadványról kiadványra, hanem akár adott mozifilm különböző sorozatai között is változhatnak.

A Toshiba jogásza és az AACS másolásvédelem mögött álló üzleti csoport elnöke, Michael Ayers szerint bár a problémát komolyan kell venni, az inkább a DVD-lejátszó szoftvert támadja, nem a HD DVD lemez másolásvédelmét. Elmondása szerint az AACS-t úgy tervezték, hogy azon lejátszók és alkalmazások jogosultságait, melyek biztonsági kockázatot jelentenek, könnyedén megvonhassák. Ennek megfelelően ezek a "betörési" sikerek kétes értékűek és semmiképpen sem hasonlíthatók össze a DVD védelmének feltörésével.

Blu-ray felé billenhet a mérleg

A korai kalózkodási sikereknek azonban lehet egy komoly hátulütője, a kiadók gyorsan csalódhatnak az egyelőre csupán szárnyait bontogató HD DVD formátumban, amennyiben azt látják, friss kiadványaik kifogástalan minőségben terjednek az állománycserélő hálózatokon. A rivális Blu-ray formátum is az AACS-t használja első védelmi vonalként, azonban ezen felül egy második védőbástyát is beépítettek a formátumba, így a kalózoknak ezeknél a lemezeknél valamivel nehezebb dolguk lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.