Szerző: Ady Krisztián

2006. december 13. 14:40

Januárban mutatkoznak be a Lumus könnyű és divatos videoszemüvegei

Teljesen új alapokra helyezheti a személyi videolejátszást az izraeli Lumus, a januári Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatják a vállalat továbbfejlesztett, igen eredeti optikai megoldást alkalmazó videoszemüvegét. A hagyományos, nehézkes, LCD-paneles készülékekkel ellentétben a Lumus egy speciális optikai trükköt alkalmaz, így egy apró, tükrös rendszer révén stílusos, könnyű videoszemüvegek fejleszthetők.

[HWSW] Teljesen új alapokra helyezheti a "személyi videolejátszást" az izraeli Lumus, a januári Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatják a vállalat továbbfejlesztett, igen eredeti optikai megoldást alkalmazó videoszemüvegét. A hagyományos, nehézkes, LCD-paneles készülékekkel ellentétben a Lumus egy speciális optikai trükköt alkalmaz, így egy apró, tükrös rendszer révén stílusos, könnyű videoszemüvegek fejleszthetők.

A szemüvegbe épített kijelzőkkel már korábban is próbálkoztak több-kevesebb sikerrel a fejlesztők, azonban igazán áttörő, egyszerű és széleskörűen használható megoldást még senki sem tett le a felhasználók asztalára. A videolejátszós eszközök, iPod-ok, MP3-lejátszók és hordozható konzolok rohamos terjedésével azonban egyre nagyobb az igény egy ilyen videomegjelenítő készülék elérhetőségére. A hordozható készülékek kijelzői jellemzően kisebb méretűek, miközben egy szem elé helyezett, apró, de nagyfelbontású kijelző érzésre akár egy hatalmas televíziónak megfelelő méretűre növekedhet.

Lumus PD-20 Series

Az izraeli Lumus mikrotükrös rendszerű szemüvege jóformán normál szemüveg méretű, a képet pedig optikai tükrökkel juttatják be a szemüveg anyagába, ahol újabb "terelést" követően a felhasználó szemébe érkezik. A kép felbontása jelenleg 320 x 240 vagy 640 x 480 pixel felbontású lehet, miközben a kép látható mérete egy 3 méterről nézett, 60 hüvelykes, azaz 152 centiméter átmérőjű szélesképernyős televízióénak felel meg.

Ezt a hatást az úgynevezett "Light-guide Optical Element" (LOE) optikai megoldással érik el, mely üveg mellett olcsóbb műanyag, mindössze 2 mm vékony lencsével is képes elérni ezt a hatást. A Lumus videoszemüvege a jövő év folyamán lesz megvásárolható, és alapjaiban megrengetheti a mobil videolejátszás jelenlegi piacát.

Lumus PD-20 Series

A technológiát 5 éven keresztül folyamatosan finomítgatta, fejlesztette a vállalat, a jelenlegi 640 x 480 pixeles felbontás a jövőben pedig akár tovább is növelhető. A videoszemüveg súlyát tömegét tovább készülnek csökkenteni, lehetőleg 50 gramm alá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról