Szerző: Bizó Dániel

2006. december 12. 14:45

Jelentős változásokon megy át a domaineket kezelő ICANN

[eWeek/MosNews/Kommersant/HWSW] Az internet legfelsőbb szintű névtartományait (például .hu, .net, .com) kezelő Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) Sao Paulóban (Brazília) rendezte meg az elmúlt héten nemzetközi találkozóját, mely számos fejleménnyel szolgált -- köztük új domainekkel, regisztrátori megegyezésekkel, valamint az első felhasználókat képviselő alszervezet megalakításával.

[eWeek/MosNews/Kommersant/HWSW] Az internet legfelsőbb szintű névtartományait (például .hu, .net, .com) kezelő Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) Sao Paulóban (Brazília) rendezte meg az elmúlt héten nemzetközi találkozóját, mely számos fejleménnyel szolgált -- köztük új domainekkel, regisztrátori megegyezésekkel, valamint az első felhasználókat képviselő alszervezet megalakításával.

Az első regionális szervezet

A 90 országból érkezett, több mint 720 résztvevővel lebonyolított eseményen megalakult a Latin-Amerika és a Karib-térség felhasználóit képviselő regionális szervezet, mely az első ilyen jellegű az ICANN működésében (ún. RALO, regional at large organization). Az alszervezet 22 felhasználói csoportból áll össze, feladata pedig az, hogy az internetezők felől érkező véleményeket, visszajelzéseket összefogják és kommunikálják az ICANN felé. További RALO-k vannak kialakulóban Európában, Afrikában és Ázsiában is. Vint Cerf, az ICANN igaztagótancsának elnöke történelmi pillanatnak nevezte a rendezvényen történteket.

Másik jelentős eseménynek számít a .asia legfelsőbb szintű domain bevezetése, melyről az ICANN a DotAsia Organization nevű társasággal kötött egyezséget, ami Ázsia gazdasági jelentőségének felértékelődését mutatja. Az új domain mellett ugyanakkor lehetnek kitörlésre kerülő felső szintű domainek is, áldozatok, mégpedig jellemzően az adott országok megszűnése, vagy éppen megnevezéseik okán.

Az esélyesek közé tartozik a .su, mely a Szovjetunióhoz tartozik, a .gb, vagyis Nagy-Britannia, melynek .uk a működő tartománya, valamint a Jugoszláviát jelző .yu is. Az ICANN jövő év január 31-ig várja az ezekkel kapcsolatos észrevételeket. A volt szovjet részről nagyjából 8 ezer .su domain alatt található oldal működik, melyekből 6500 aktív, szemben a 650 ezres .ru "táborral". Az orosz média több szervezet nemtetszését is kommunikálta, melyek akár jogi lépéseket is fontolgatnak abban az esetben, ha megszűnne a .su tartomány, melybe korábban pénzt fektettek, nem beszélve arról, hogy sok esetben a cím .ru megfelelője már mások által foglalt.

Rövidtávú stratégia

Idejemúlt domainek törlése ugyanakkor nem lennen újonnan bevezetett gyakorlat az ICANN-nél. Csehszlovákia felbomlásával megszűnt például a .cs, ahogyan Németország újraegyesülésével is a kelet-német .dd domain is. A brazil találkozón ezeken túlmenően megszületett a .biz, .info és .org tartományokkal kapcsolatos új regisztrációs megállapodás, mely korlátozza a domainek forgalmáról készült statisztikák készítését és további felhasználását, melyek üzletileg érzékeny adatoknak minősülnek, valamint egy 10 százalékos áremelési limitet.

Elfogadásra került továbbá az ICANN rövidtávú, 2010-ig szóló stratégiája, mely kiértékeli a szervezet előtt álló feladatokat, veszélyeket, és különféle elérendő célokat tűz a szervezet elé. Ennek részeként az ICANN legfőbb feladata a következő évek során, hogy függetlenedjen az Egyesült Államok kormányzatától, és egy valóban nemzetközi részvételű szervezetként működjön, átlátható, hatékony módon. A stratégia részletesen olvasható (pdf) az ICANN honlapján.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.