:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 8. 10:27

DRAM-gyártó vegyesvállalatot hoz létre az Elpida és a Powerchip

DRAM-gyártó vegyesvállalatot hoz létre a japán Elpida Memory és a tajvani Powerchip Semiconductor. A két vállalat által tegnap aláírt egyetértési nyilatkozat értelmében a cégek hamarosan nem kevesebb mint négy új félvezetőgyárat építenek Tajvanon közel 14 milliárd dollárt értékben. Az Elpida és a Powerchip egyenlő arányban állják majd a beruházás költségeit.

[HWSW] DRAM-gyártó vegyesvállalatot hoz létre a japán Elpida Memory és a tajvani Powerchip Semiconductor. A két vállalat által tegnap aláírt egyetértési nyilatkozat értelmében a cégek hamarosan nem kevesebb mint négy új félvezetőgyárat építenek Tajvanon közel 14 milliárd dollárt értékben. Az Elpida és a Powerchip egyenlő arányban állják majd a beruházás költségeit.

Az első közös chipgyár már jövő nyáron megkezdi a termelést 70 nanométeres csíkszélességen, ezt az üzemet még a Powerchip építette, jelenleg a berendezések telepítése folyik. Ezt követi majd további három félvezetőgyártó üzem építése, amelyek közül az utolsóban 2011 körül futhat fel a termelés. A négy gyár teljesn kapacitása a becslések szerint havi 240 ezer wafer lesz -- ez szakértők szerint nagyjából megfelel a Samsung jelenlegi DRAM-gyártó kapacitásának.

Yukio Sakamoto, az Elpida elnök-vezérigazgatója szerint vállalata azért választotta partnerül a Powerchipet, mert a két cégnek már korábban is volt kapcsolata, ami jól működött, ráadásul a tajvani beruházásnak minden szempontból kedvezőek a feltételei, legyen szó a kormányzat által nyújtott adókedvezményekről vagy a földrajzi és fizikai infrastruktúráról. Sakamoto emellett elismerően szólt a Powerchip technológiai fejlettségéről, amely a költséghatékonyságban és a magas kihozatalban érhető tetten.

Az Elpida Memory jelenleg a világ ötödik legnagyobb DRAM-gyártója piaci részesedés alapján, míg a Powerchip a hetedik a rangsorban. A két cég összesített piaci részesedése azonban csak 19 százalék, ami messze elmarad a piacvezető Samsungétól (28%). A DRAM-piacon a második helyen a német Qimonda (17,3%) áll, amely az Infineon DRAM-gyártó részlegének leválasztásával jött létre az idén, a harmadik helyen pedig a dél-koreai Hynix (15,6%) található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.