Szerző: Bizó Dániel

2006. december 8. 09:23

A Linux győzni fog? Nem, már vesztett

[OSNews.com/HWSW] Provokatív írás látott napvilágot az operációs rendszerekkel foglalkozó OSNews.com oldalon. Miközben a híradások rendre a Linux előretöréséről szólnak, mely a piackutató vállalatok szerint, jelenleg a leggyorsabban növekvő platform a szerverek terén, a cikk szerzője szerint a Linux kihalása felé robog -- legalábbis ami a PC-piacot illeti.

[OSNews.com/HWSW] Provokatív írás látott napvilágot az operációs rendszerekkel foglalkozó OSNews.com oldalon. Miközben a híradások rendre a Linux előretöréséről szólnak, mely a piackutató vállalatok szerint, jelenleg a leggyorsabban növekvő platform a szerverek terén, a cikk szerzője szerint a Linux kihalása felé robog -- legalábbis ami a PC-piacot illeti.

Törés a fejlesztői közösségben

A cikk írója, az orosz jogász és a nyílt forráskód önkéntes evangelistája, Dimitrij D. Czarkoff meglátása szerint a Linux a Windows riválisaként került definiálásra (amit mind Linus Torvalds, mind más fejlesztők és a nyílt forráskóddal szimpatizálók időről időre tagadnak) a legtöbb projektben, amelyek a Windows felhasználói felületének és a könnyű használhatóságának reprodukálására jöttek létre. Erre példa Czarkoff szerint a GNOME is, mely végül számos kereskedelmi disztribúció alapértelmezett felhasználói környezetévé vált.

Az elmúlt időben időről időre viták alakultak ki különböző fórumokon azzal kapcsolatban, hogy a Linux-alapú PC-s operációs rendszereknek mi a célja, vagyis a mögöttük álló szereplőknek valójában milyen motivációi húzódnak meg a háttérben. Itt kontrasztos törés látható a közösségben: az önkéntes fejlesztők jellemzően olyan szoftvereket írnak, melyek a saját igényeiket elégítik ki, réseket töltenek be, vagy saját ízük szerint fejlesztik tovább a meglévő szoftvereket. Ezzel szemben a vállalatok értelemszerűen profitot akarnak kicsiholni, és a Linuxot sem ideológiai, hanem gazdasági racionalitás alapján adoptálták üzleti modelljükbe.

Az eltérő motivációk eltérő attitűdöt generálnak. Az önkéntes fejlesztőket kevéssé izgatják a piaci igények, szemben az üzleti logikával, mely éppen ezek feltérképezését és nyereséges kielégítését célozza. Czarkoff szerint ez az egyik probléma, ugyanis a fejlesztői közösség szerinte "nincs képben" az igényekkel kapcsolatban, ami ugyan lehet választott hozzáállás, de ugyanakkor végeredményben mégiscsak a Linux PC-piaci terjedésének gátját képezi, de legalábbis nem segíti azt.

Gazdasági prés

A másik oldal, melyet elsősorban a vállalatok és az általuk támogatott projektek képviselnek (nem tagadva az ezzel azonosuló, nem kevés önkéntes fejlesztőt), a gyakorlatilag monopóliumban lévő, a piac több mint 90 százalékát uraló Windowst akarja megtámadni. Ehhez a Windowsról, mint tömegéből fakadóan kvázi ipari szabvánnyá vált operációs rendszerről való migráció költségeit kell minimalizálniuk. Ideális esetben ez bináris és fájlkompatibilitást és a felhasználói felület gyakorlatilag teljes replikálását és esetleges továbbfejlesztését jelenti.

Czarkoff úgy látja, hogy ez a stratégia vesztésre van ítélve, és lehetséges, hogy a kereskedelmi disztribúciók már elhagyták azt a pontot, ahonnan nincs visszaút. A Windows direkt támadásának következménye, hogy folyamatosan követni kell a Microsoft fejlesztéseit, ami állandó lemaradást kódol a rendszerbe, ha a "Windows-hű" működés a mérce. A lépéstartáshoz ráadásul megfelelő erőforrások kellenek, hiszen ahogy a fejlesztések előrehaladtával fokozódik a komplexitás, növekednek a versenyképes fejlesztési projektek által igényelt büdzsék is, amit hamarosan a legnagyobb Linux-disztribútorok (Red Hat, Novell) sem lesznek képesek sem finanszírozni, sem a néhány százalékos PC-piaci részesedésből kitermelni -- véli Czarkoff.

Ha a Windows Vista mégis elbukna, (ami kétségtelenül igen valószínűtlen) az sem jelentene sokkal fényesebb jövőt, véli az orosz jogász. Ekkor ugyanis a nyílt forrású rendszerek szállítói, hogy differenciálják magukat és pénzt tudjanak termelni, saját fejlesztésű, védett kiegészítőkkel, alrendszerekkel szállítanák a Linux-disztribúciókat, miközben a nyílt forráskódban való fejlesztés a felhasználói igények irányában stagnálna. Ez pedig a széttöredezett, alacsony belépési küszöbbel rendelkező linuxos PC-piacon megnyitná a lehetőséget egy "újabb Microsoft" megjelenésére, aki végül kiszorítaná a sok kis szereplőt, és átvenné a Windows mögött maradt űrt. És hogy Czarkoff milyen oprendszert használ? OpenBSD-t.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról