:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 7. 10:10

A mobilozás nem növeli a rák kockázatát

Egy 420 ezer mobiltelefon-tulajdonos bevonásával készült felmérés szerint a telefonálás nem növeli a rákos megbetegedések kockázatát. Egy dán kutatócsoport a 420 ezer mobiltulajdonos rákos megbetegedéseinek számát a teljes dán lakosságéval vetett össze és azt találta, a mobilok használata nincs összsfüggésben a betegség kialakulásának valószínűségével.

[HWSW] Egy 420 ezer mobiltelefon-tulajdonos bevonásával készült felmérés szerint a telefonálás nem növeli a rákos megbetegedések kockázatát. Egy dán kutatócsoport a 420 ezer mobiltulajdonos rákos megbetegedéseinek számát a teljes dán lakosságéval vetett össze és azt találta, a mobilok használata nincs összsfüggésben a betegség kialakulásának valószínűségével.

A Dán Rákkutatási Intézetben Dr. Joachim Schüz és csapata összesen 420 ezer dán mobiltulajdonos (357 ezer férfi és 62 ezer nő) adatait vizsgálta, akik 1982 és 1995 között vásároltak mobiltelefont, és egészen 2002-ig nyomon követték betegségeik történetét. A kapott adatokat azután összevetették a dán lakosságéval. Az eredmény: a mobiltelefon-használat nem növeli az agyban, az idegrendszerben, a nyálmirigyekben vagy a szemben kialakuló daganatok, a leukémia vagy bármilyen rákos megbetegedés kockázatát.

"Véleményem szerint a kutatás eredményei meggyőzőek" -- mondta Dr. Schüz, a kutatás vezetője. "Nem tudtuk kimutatni, hogy a mobiltelefon használata növelné a rákos megbetegedések kockázatát" -- tette hozzá John Boice, a Vanderbil Egyetem rákkutatási szakértője, aki Schüz csapatában dolgozott a projekten. Boice hozzátette, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás károsítaná a sejteket vagy az emberi DNS-t.

Egy másfajta egészségügyi kockázat

A kutatók azonban maguk is elismerik, hogy módszereikben vannak hiányosságok, a mobiltelefon-tulajdonosokat például nem különböztették meg aszerint, hogy milyen sűrűn használják készüléküket, így aztán nem zárható ki annak lehetősége, hogy a túlzott mobilhasználat nem jár-e egészségügyi kockázatokkal.

"Az igazság az, hogy a mobiltelefon-használat valóban komoly egészségügyi kockázatot okoz" -- mondta Boice. "Ez azonban nem a rákos megbetegedéssel kapcsolatos, hanem az autóvezetéssel." Korábban már számos tanulmány bebizonyította, hogy a vezetés közben használt mobiltelefon elvonja a vezető figyelmét és látványosan növeli a baleset kockázatát. Egy vezetés közben -- akár kihangosítóval vagy headsettel -- telefonáló sofőr szellemileg rosszabb állapotban van, mint egy ittas vezető, akinek véralkoholszintje meghaladja a 8 ezreléket -- állapította meg a Utah Egyetem által tavaly publikált tanulmány.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.