Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 30. 13:11

Érdeklődés hiányában a Novell kiszáll a Hula projektből

A Novell érdeklődés hiányában befejezi a Hula nevű nyílt forrású e-mail és naptárszerver fejlesztését, a programozókat más projektekre csoportosítja át, azonban az eddig létrehozott kódot a nyílt forrású közösség rendelkezésére bocsátja.

[HWSW] A Novell érdeklődés hiányában befejezi a Hula nevű nyílt forrású e-mail és naptárszerver fejlesztését, a programozókat más projektekre csoportosítja át, azonban az eddig létrehozott kódot a nyílt forrású közösség rendelkezésére bocsátja.

A vállalat tavaly februárban a LinuxWorld Expón indította útjára a Hulát, hogy nyílt forrású alternatívát kínáljon a Microsoft Exchange, az IBM Lotus Domino, valamint saját GroupWise nevű megoldására. Akkoriban a vállalat vezetői a Novell által propagált "vegyes forráskód" fejlesztési modell egyik ékes példájaként emlgetették a Hulát, amely valójában a világszerte sokmillió felhasználóval bíró Novell NetMail kódjára épül. A vállalatnak azonban rá kellett jönnie, hogy nyitott kapukat dönget, ugyanis a megkeresett ügyfelek már mindannyian rendelkeztek csoportmunka-szerverrel és egyáltalán nem érdeklődtek a Hula kliens iránt sem.

A Novell szerint a Hulából egy univerzálisan használható webes e-mail klienst kellene fejleszteni amely csatlakozni tud az elterjedtebb szerverekhez (pl. Exchange, Domino, Groupwise). A vállalat most a 25 saját programozója helyett a nyílt forrású közösség tagjaitól várja hogy fejlesszék a szoftvert: a Hula első változatának pár hónap múlva kellett volna megjelennie még a Novell égisze alatt, a szoftver a közösségi weboldal tanúsága szerint jelenleg még alpha állapotú. Az sem lehetetlen, hogy a Hula egyes elemei később a GroupWise-ba is bekerüljenek.

Az Exchange-nek, Lotus Dominónak, Novell GroupWise-nak már a Novell Hula előtt is volt és jelenleg is van nyílt forrású alternatívája, többek között a Zimbra, a Scalix és az OpenXchange. Az OpenXchange-ből a Novellnek is van "saját", támogatott változata, a Novell Xchange, amely kompatibilis az Active Directoryval.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról