:

Szerző: mz

2000. június 24. 21:32

Kézbe vehető Linux

Nagy cégek készülnek annak a ténynek az elismerésére, hogy egy nyitott fejlesztéseken és szabványokon alapuló kéziszámítógép mégiscsak jobb, mint vállalni az egyetlen egy fejlesztő cég által jelentett nehézségeket.
A Compaq Computer ezen a héten elérhetővé tette a Linux egy portolását a cég iPaq kéziszámítógépéhez. Ezzel egy időben elindult egy új site, a www.handhelds.org, melyet kimondottan a kéziszámítógépekhez szánt, nyitott fejlesztési projekteknek szentelnek.
A kezdeményezés a Digital Equipment "Itsy" névre hallgató, 4 évvel ezelőtti projektjén alapul, melyben az azóta már a Compaq tulajdonává lett cég már szert tett némi tapasztalatra a Linux hordozható gépeken való alkalmazásában. A Compaq most az iPaq géppel újítja fel a tervezetet. Az iPag az Intel StrongArm processzorát használja, mely képes a Linux futtatására is. Ugyan az iPag gyárilag a Microsoft Pocket PC operációs rendszerét használja, a rendszer - mivel nem ROM, hanem Flash memóriában foglal helyet - viszonylag könnyen átállítható Linux használatára. A Compaq ellátja felhasználói a Microsoft rendszerének az X Window System-re való cseréjéhez szükséges eszközökkel is.
A Hewlett-Packard szintén komolyan foglalkozik a Linux alkalmazásával Jornada gépein, melyek jelenleg szintén csak a Microsoft rendszerét tudják használni. Mivel az operációs rendszer ingyenes, maguk a számítógépek olcsóbbakká válhatnak a jelenleginél. A cég valószínűleg a következő évben dob piacra Linuxot futtató kéziszámítógépet.
Felvetődik a kérdés, vajon miért jobb a Linux portolásával bajlódni, mint már meglévő, alternatív rendszert választani? Hiszen a Palm OS a kéziszámítógépek piacának jelentős részét birtokolja, a hozzá kialakult fejlesztői háttér és támogatás kiváló, a rendszer népszerűsége nagy. A válasz az, hogy ugyan a Linux a Palm OS-szal ellentétben "gazdátlan" rendszer, nagy előnye mégiscsak ebben rejlik: nincs mögötte olyan cég, mely a fejlesztés irányát, illetve magukat a feltételeke diktálná. Ilyen szempontból ugyanis a Pocket PC - Palm OS váltás a cseberből vederbe lépést jelentheté, hamarosan ugyanolyan egyeduralkodó nagyhatalommá téve a Palm OS-t a kéziszámítógépek piacán, mint a Windows-t a PC-kén.
A Linux alkalmazása kéziszámítógépen nem új dolog. Léteznek már olyan eszközök, melyek a háttérben a szabad rendszert futtatják, illetve a megfelelő levelezőlistákon jobban körülszaglászva találhatunk útmutatókat a Palm gépeinek átalakításához, Linux futtatására. A Compaq kezdeményezése bizonyára csak erősíti a mozgalmat, illetve egy kereskedelmi verzió megjelenése is egyre biztosabbnak vehető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.