:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 21. 11:37

A noteszgépeken tárolt érzékeny adatokat védi az Oakley SureFind

Az ellopott, elvesztett noteszgépek egyre nagyobb problémát jelentenek a vállalatoknak, mivel gyakran tárolnak rajtuk bizalmas céges adatokat, amelyek így illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Az Oakley Networks -- nem azonos a szemüvegeiről ismert céggel -- által piacra dobott SureFind szoftver segít megtalálni az ellopott, elveszett noteszt, illetve a távolból képes a rajta található adatokat letörölni.

[HWSW] Az ellopott, elvesztett noteszgépek egyre nagyobb problémát jelentenek a vállalatoknak, mivel gyakran tárolnak rajtuk bizalmas céges adatokat, amelyek így illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Az Oakley Networks -- nem azonos a szemüvegeiről ismert céggel -- által piacra dobott SureFind szoftver segít megtalálni az ellopott, elveszett noteszt, illetve a távolból képes a rajta található adatokat letörölni.

Az utóbbi időben számos esetben történt meg, hogy egy szervezettől vagy cégtől bizalmas vállalati vagy ügyfél-adatok szivárogtak ki. Csak az Egyesült Államokban több mint 300 ilyen eset került nyilvánosságra 2005 februárja és 2006 novembere között. A Privacy Rights Clearinghouse azokat az eseteket vette számba, amelyek során személyes információk (például társadalombiztosítási azonosítók) kerültek illetéktelen kezekbe, ezek közel harmadáért ellopott vagy elveszett notebook volt a felelős.

Adatok őre

A noteszgépre feltelepítve a SureFind folyamatosan éberen őrködik és ha a gépet ellopják, majd a tolvaj vagy a megtaláló az internetre csatlakoztatja, a szoftver tudatja a tulajdonosával, a lopás óta milyen parancsokat futtattak rajta, milyen adatokhoz fértek hozzá, valamint milyen internetes tevékenységet folytattak róla, azaz hová próbáltak meg belépni, milyen weboldalakat néztek meg és mit töltöttek le.

Az Oakley Networks szerint a SureFind azért egyedi, mert képes jelenteni ezeket az eseményeket és amennyiben a tolvaj nem nyúlt a bizalmas adatokhoz, elegendő lehet azokat csendben törölni, a cégnek nem kell a lopást a hatóságoknak bejelenteni, ezzel a lapok címoldalára kerülve. Az Egyesült Államokban tavaly óta minden olyan adatlopást, amelynek során személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe, hivatalosan be kell jelenteni a hatóságoknak.

A lopott notebook legyen használhatatlan

A SureFind akkor is működik, ha a gépre új operációs rendszert telepítettek. A szoftver természetesen nem helyettesíti a merevlemez titkosítását, azonban egyfajta biztonsításként véd az adatlopással járó kockázatoktól. A SureFind egyetlen problémája, hogy csak akkor képes áldásos hatását kifejteni, ha a lopott, talált gépet az internetre csatlakoztatják.

Az Oakley Networks ezért a későbbiekben olyan automatikus védelmi mechanizmusok beépítését tervezi, amely például meghatározott számú sikertelen belépési kísérlet után törli a merevlemezt, vagy akkor, ha a felhasználó egy megadott ideig nem jelentkezik be, am annak a jele lehet, hogy a gépet nem használják, mert lehet hogy elkallódott. "A célunk az, hogy a lopott notebook használhatatlan tárggyá váljon, így a tolvajok kétszer is meggondolják, ellopják-e őket" -- mondta Tom Bennett, az Oakley Networks marketingért felelős vezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.