:

Szerző: Ady Krisztián

2006. november 17. 14:45

Megkezdte Amerika meghódítását a PlayStation 3

Ma kétségkívül megállt egy pillanatra az Egyesült Államokban az élet: japán után ma Amerikában is elstartolt a Sony következő generációs konzolja. Míg Japánban maximum lökdösődtek az emberek -- ez is rendkívüli eseménynek számított --, a tengerentúlon már a fegyverek is előkerültek: nem csak sorban állókat inzultáltak, hanem üzleteket is raboltak az új konzolért. Miközben az előrendelőknek sem jut elegendő konzol -- egyes hírek szerint 400 ezer darab helyett csupán 250 ezer darab érkezett meg a startra --, egy dolog biztos: a PlayStation 3 elkezdte Amerika meghódítását.

[HWSW] Ma kétségkívül megállt egy pillanatra az Egyesült Államokban az élet: japán után ma Amerikában is elstartolt a Sony következő generációs konzolja. Míg Japánban maximum lökdösődtek az emberek -- ez is rendkívüli eseménynek számított --, a tengerentúlon már a fegyverek is előkerültek: nem csak sorban állókat inzultáltak, hanem üzleteket is raboltak az új konzolért. Miközben az előrendelőknek sem jut elegendő konzol -- egyes hírek szerint 400 ezer darab helyett csupán 250 ezer darab érkezett meg a startra --, egy dolog biztos: a PlayStation 3 elkezdte Amerika meghódítását.

Fél maroknyi dollárért

Azok, akik elsőként akarták kezükbe kaparintani a néhány darab egyikét, napok óta vártak az alkalomra, többen sátrakkal készültek az eseményre. Az eleve hosszú sorok mégis keveseket riasztottak el attól, hogy szerencsét próbáljanak, ennek volt köszönhető, hogy több helyen ezer fő feletti létszámú sorbanálló tömeg várta az üzletek kinyitását -- miközben azok a legjobb esetben is csupán néhány száz konzolt kaptak a debütálásra.

PlayStation 3A New Yorki Sony Plazánál is több százan várták az éjszakai startot, ahol egy kisebb, 400 fős nyitópartit is rendeztek, és ahol 23:30 körül Angel Ramirez magától a Sony USA elnök-vezérigazgatójától, Howard Stringertől és Sony Computer Entertainment America első emberétől, Kazuro Hiraitól vehette át az első PS3 konzolt. Ezt követően sorszám szerint jöttek a napok óta sorban álló PlayStation-fanok. Akik közül nem mindenki volt igazi rajongó: egyesek akár többszáz dollárt is hajlandóak voltak fizetni azért, hogy valaki helyettük állja végig a sort.

A Sony a Blu-ray meghajtóhoz szükséges lézerdiódák körüli tömegtermelési problémák miatt már korábban közölte, hogy drasztikusan lecsökkenti a PS3 idénre tervezett szállítási mennyiségeket. A japán nyitásra szánt szállítmányt 80 ezer darabra csökkentette 100 ezerről, mely egy nagyságrenddel elmarad a kereslettől. Összehasonlításképpen: a PlayStation 2 nyitókészlete 900 ezer darabra rúgott, és napok alatt elfogyott.

Kevesebb a vártnál

A jelek szerint Egyesült Államokba sem érkezett meg az a 400 ezer darab a mai startra, melyhez a Sony az utolsó pillanatig ragaszkodott. Több nagy üzlet jelezte előrendelőinek, hogy nem tűnik biztosnak, hogy mindenkit ki tudnak majd szolgálni, egyes retailerek pletykák szerint csupán az előre jelzett mennyiség felét kapták meg. A boltok ingyen játékokkal, árkedvezményekkel próbálják vásárlóik érdeklődését fenntartani a késő konzolok miatt.

Ráadásul jónéhány korábban nyitóként bejelentett játék megjelenése is jelentősen csúszik. A F.E.A.R. PS3-as átiratának megjelenése januárra, míg a The Elder Scrolls IV: Oblivionnak februárra módosult a megjelenése november vége helyett. Sőt, a 2006-os E3 óta fejlesztett NBA Live 07 kosárlabdajáték PlayStation 3-as változatának fejlesztését leállították, most inkább az NBA Street Homecourt készítésére koncentrálnak. Mindebből persze Európa egyelőre teljesen kimarad: legkorábban 2007 tavaszán jelenhet meg nálunk a PlayStation 3, de a szállítási problémákat figyelmbe véve könnyen lehet abból 2007 ősze, karácsonya is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.