Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 10. 13:54

Újabb linuxos okostelefon fejlesztőknek

Nem sokkal a Trolltech Greenphone megjelenése után újabb linuxos okostelefon látott napvilágot, kifejezetten fejlesztők számára. A tajvani FIC által tervezett Neo1973 nevű készüléken az OpenMoko környezet fut, az eszköz kereskedelmi megjelenése jövő januárban várható mintegy 350 dolláros áron.

[HWSW] Nem sokkal a Trolltech Greenphone megjelenése után újabb linuxos okostelefon látott napvilágot, kifejezetten fejlesztők számára. A tajvani FIC által tervezett Neo1973 nevű készüléken az OpenMoko környezet fut, az eszköz kereskedelmi megjelenése jövő januárban várható mintegy 350 dolláros áron.

A Neo1973 négysávos (850/900/1800/1900 MHz), VGA felbontású képernyője 2,8 hüvelyk átlójú és GPS is helyet kapott benne. Az eszközhöz természetesen szoftverfejlesztő készlet is tartozik. A Funambol nevű, nyílt forrású mobil szoftvereket fejlesztő cég máris közölte, hogy e-mail klienst és egyéb alkalmazásokat is fejleszt majd a Neóra. A bejelentést üdvözölte Adam Lawson, a Trolltech termékigazgatója is, elmondása szerint ez egy újabb lépés abba az irányba, hogy a Linux sikeres legyen a mobil eszközökön.

A nyáron a mobilpiac vezető érdekeltségei (Motorola, NEC, Panasonic, Samsung, NTT DoCoMo, Vodafone) egy közös, szabványos Linux-alapú platformot léterhozásáról döntött annak érdekében, hogy aztán ennek használatával lerövidítsék az új készülékek és szoftverek fejlesztési idejét, illetve csökkentsék az ezzel kapcsolatos költségeket. A szolgáltatók is profitálhatnak az egységes, szabványos Linuxból, hiszen ezután elegendő lesz egy operációs rendszeren tesztelniük saját megoldásaikat.

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobiltelefon-gyártók számára, használatával a cégek megtakarítjathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Piaci elemzők szerint a Linux nagy reményekkel vág neki a mobiltelefon-piac meghódításának. Noha a Diffusion Group felmérése szerint 2005-ben még a Symbian volt a legnépszerűbb mobil (okostelefon) operációs rendszer, a piac 51 százalékát birtokolva, a Linux már a második helyen állt 23 százalékkal, megelőzve a 17 százalékos Microsoft Windows Mobile-t. 2010-re azonban már a Windows 29 százalékos piaci dominanciáját várja a Diffusion Group, amelytől alig lesz lemaradva a Linux (26%), megelőzve a Symbiant (22%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról