Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 8. 11:00

AMD-alapú üzleti PC-t mutat be a Dell

A Dell idén nyáron jelentette be, hogy felveszi a kínálatába az AMD processzoros gépeket. A vállalat kínálatában elsőként AMD-s asztali PC-k jelentek meg, az augusztusban bemutatott rendszerek azonban még az otthoni felhasználóknak szánt Dimension termékcsalád tagjai voltak, most azonban a Dell bejelentette az OptiPlex 740-et, az első AMD-alapú vállalati PC-jét.

[HWSW] A Dell idén nyáron jelentette be, hogy felveszi a kínálatába az AMD processzoros gépeket. A vállalat kínálatában elsőként AMD-s asztali PC-k jelentek meg, az augusztusban bemutatott rendszerek azonban még az otthoni felhasználóknak szánt Dimension termékcsalád tagjai voltak, most azonban a Dell bejelentette az OptiPlex 740-et, az első AMD-alapú vállalati PC-jét.

Érdekesség, hogy az OptiPlex 740 bár AMD processzoros, alaplapi chipkészlete nem az AMD által felvásárolt ATI-tól, hanem az NVIDIA-tól származik. Drew Henry, az NVIDIA chipset-üzletágának vezetője szerint a Dell választása az nForce platform kiforrottsága és stabilitása miatt esett az NVIDIA-ra. A grafikáról alapkiépítésben a chipkészletbe integrált Quadro NVS 210S mag gondoskodik, de természetesen PCI Express kivitelű videokártya is választható, ezek azonban már ATI chipesek, a Dell weboldala szerint Radeon X1300 vagy X1300 PRO kártyák rendelhetők.

Az OptiPlex 740 konfiguráció Athlon 64 vagy kétmagos Athlon 64 X2 processzorral kérhető, a gyártó által megadott specifikációk szerint legfeljebb 4 gigabájt DDR2 memória szerelhető bele, merevlemezből pedig legfeljebb 250 gigabájtos rendelhető. A számítógép alakiépítésben 1158 dolláros listaáron kapható, amiben egy 17" katódsugárcsöves monitor is benne van. Az OptiPlex 740-nel egyszerre mutatkozott be az OptiPlex 745, amely Intel-alapú, akár Core 2 Duóval is rendelhető. A 3,4 GHz-es Pentium D-vel szerelt kivitel 1128 dollárért vásárolható meg.

A Mercury Research elemzőcég harmadik negyedéves adatai szerint az AMD 1 százalékponttal 23 százalékos történelmi csúcsra növelte részesedését az x86-processzorok világpiacán. A vállalat továbbra is a szerverek szegmensében áll a legjobban, itt a részesedése már 25 százalékos. Figyelemre méltó, hogy a legutóbbi negyedévben a cég 4 százalékponttal növelte befolyását a mobil processzorok szegmensében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról