Szerző: Ady Krisztián

2006. november 6. 10:07

Mobilos, javás alkalmazást is biztosít a GMailhez a Google

Újabb hasznos, mobiltelefonokhoz készült alkalmazást tett közzé a Google. A GMail postafiókunk már korábban is elérhető volt a mobiltelefonok saját böngészőjével -- vagy az Opera Minivel --, a most elérhetővé tett javás alkalmazás azonban kezelhetőbb, csinosabb felületet, és még több funkciót nyújt a levelezőnek.

[HWSW] Újabb hasznos, mobiltelefonokhoz készült alkalmazást tett közzé a Google. A GMail postafiókunk már korábban is elérhető volt a mobiltelefonok saját böngészőjével -- vagy az Opera Minivel --, a most elérhetővé tett javás alkalmazás azonban kezelhetőbb, csinosabb felületet, és még több funkciót nyújt a levelezőnek.

A mobilos, javás kliens a gmail.com/app cím WAP-böngészős lehívását követően tölthető le a telefonra. Bár a netes híradások -- és a megjelenő oldal szerint is -- csak az Egyesült Államokbeli és kanadai felhasználók érhetnék el postafiókjukat ezzel az alkalmazással, gyors tesztünk szerint mégsincs ilyen korlátozás, az alkalmazást a hazai GMail-felhasználók is használhatják.

A néhány kilobájtos alkalmazás a webes felülettel ellentétben képes a kéretlen levelek kezelésére is, a Google által kezelt csatolmányok (képek, Word , Excel és PDF dokumentumok) pedig ugyanúgy megtekinthetők a mobiltelefonokon anélkül, hogy ehhez bármilyen más alkalmazást kellene telepítenünk. A még nem olvasott e-maileket a kliens a beállításától függően előtöltheti, így azok megnyitása jóval rövidebb ideig tarthat.

GMail

A teljesen ingyenes alkalmazás jóformán bármilyen J2ME-alkalmas mobiltelefonnal működhet, beállítása pedig rendkívül egyszerű, csupán a Gmail fiókunk azonosítóját és jelszavát kell megadnunk az első indításkor. A GMail Mobile jelenleg csak angol nyelven érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról