:

Szerző: Ady Krisztián

2006. október 31. 15:25

Televíziót és HD-lejátszót kötne össze vezeték nélkül a WirelessHD

[News.com] Újabb vezeték nélküli szabvány megjelenése várható 2007-ben. A 802.11n szabványtervezet véglegesítése mellett több szórakoztatóelektronikai gyártó készül egy olyan átviteli technológia megalkotására, melyet a készülékeik egyszerű összekötésére használhatnának. A WirelessHD névre

[News.com] Újabb vezeték nélküli szabvány megjelenése várható 2007-ben. A 802.11n szabványtervezet véglegesítése mellett több szórakoztatóelektronikai gyártó készül egy olyan átviteli technológia megalkotására, melyet a készülékeik egyszerű összekötésére használhatnának. A WirelessHD névre keresztelt technológia megfelelő sávszélességet biztosítana a nagyfelbontású kép- és hangtovábbításhoz.

WirelessHD

A WirelessHD szabványtervezetének megalkotásáért több nagy gyártó, az LG, a Matsushita (Panasonic), az NEC, a Samsung, a Sony, a Toshiba és a félvezetőgyártó SiBeam kötött ma szövetséget. A nagy sebességű kapcsolat ezen gyártók televízióit, DVD-lejátszóit, konzolját és hordozható eszközeit köthetné össze digitálisan, vezetékek használata nélkül. Az új technológia specifikációját várhatóan 2007 tavaszán teszik közzé.

A WirelessHD elnöke, John Marshall szerint a televíziók alapvető táptalajt jelentenek ennek a technológiának, de alkalmazhatnák azt noteszgépekben, digitális felvevőkben, HD-lejátszókban és digitális kamerákban is. Mivel a nagy sávszélességet nyújtó technológia tömörítés nélkül vinné át a digitális jeleket, a kép- és hangminőség pontosan ugyanolyan kiváló lehet, mint DVI, vagy HDMI kábel használata során.

A specifikáció elsősorban az interoperabilitásra, azaz a különböző gyártóktól származó eszközök együttműködésének javítására, és az interferenciák elkerülésére helyezné a hangsúlyt, s gond nélkül használhatná a jelenleg is alkalmazott tartalomvédő, jogkezelő technológiákat -- tette hozzá Marshall. A WirelessHD a nagy sávszélességet az egyelőre szabad 60 GHz-es rádiósáv használatával érhetné el, melyen 5 gigabit/s-os sebességű átviteli csatorna létrehozása is lehetséges akár 10 méteres távolságon, vagy egy adott szobán, helyiségen belül. Ez az átviteli sebesség több nagyfelbontású kép és hanganyag továbbítására is elegendő lenne egyidőben.

Samsung Wireless PDP
Samsung vezeték nélküli plazmatévé

Technológiai fejlődés

A jellemzően harcászati, hadihajók közötti kommunikációra használt 60 GHz-es sáv alkalmazását a konzumer piacon eddig főként a magas ár és a nehéz technikai megvalósítás hátráltatta, azonban az elmúlt időszakban elért technikai fejlődésnek köszönhetően már a háztartási eszközökbe is építhető megoldásokat készíthettek a kommunikációs lapkák gyártói.

A szórakoztatóelektronikai berendezések vezeték nélküli összekötésén számos gyártó dolgozik. A Samsung például egy olyan technológiát karolt fel, mely rádiós, vagy optikai megoldással gigabites linket alkot két berendezés, például egy televízió és egy HD-lejátszó között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.