Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 24. 11:38

Megérkeztek a Dell történetének első AMD-alapú szerverei

A Dell hétfőn megkezdte első Opteron-alapú szervereinek értékesítését, a négyprocesszoros PowerEdge 6950 és a kétprocesszoros PowerEdge SC1435 az Oracle OpenWorld konferencián mutatkozott be, ahol Hector Ruiz AMD-vezér mellett jelen volt Michael Dell, a Dell alapítója és igazgatótanácsának elnöke is. A PowerEdge 6950-es modellt együtt forgalmazzák a négyprocesszoros Xeon-alapú 6850-nel, az SC1435 ugyanakkor leváltja az Intel Xeonra épülő SC 1425-öt.

[HWSW] A Dell hétfőn megkezdte első Opteron-alapú szervereinek értékesítését, a négyprocesszoros PowerEdge 6950 és a kétprocesszoros PowerEdge SC1435 az Oracle OpenWorld konferencián mutatkozott be, ahol Hector Ruiz AMD-vezér mellett jelen volt Michael Dell, a Dell alapítója és igazgatótanácsának elnöke is. A PowerEdge 6950-es modellt együtt forgalmazzák a négyprocesszoros Xeon-alapú 6850-nel, az SC1435 ugyanakkor leváltja az Intel Xeonra épülő SC 1425-öt.

Opteron-alapú PowerEdge gépek

A négyprocesszoros, 4U magas PowerEdge 6950-es modellt olyan, nagy teljesítményt igénylő feladatokra szánja a Dell, mint amilyen az adatbázisok, vállalatirányítási rendszerek futtatása. A vállalat állítása szerint a szerver "elhomályosítja" a Tulsa-magos Xeonra épülő PowerEdge 6850 teljesítményét, miközben 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt annál. Az egyszerű, olcsó, 1U kivitelű SC1435-öt fürtözött rendszerek csomópontjaként, illetve webszerverként képzeli el a Dell.

Az AMD-alapú Dell szerverek BroadCom ServerWorks chipkészletekre épülnek. Mind a PowerEdge 6950, mind az SC1435 megrendelhető a jelenleg elérhető leggyorsabb, 2,8 GHz-es Opteron "SE" processzorokkal is, amelyeket eddig kizárólag a Sun gépeiben lehetett megtalálni. Ezek a processzorok magasabb órajelük mellett magasabb fogyasztással is rendelkeznek. A PowerEdge 6950 négy darab kétmagos, 2,6 GHz-es Opteronnal, 8 gigabájt memóriával és két darab 73 gigabájtos merevlemezzel 16 ezer dollárba kerül, az SC1435 két darab 2,8 GHz-es processzorral, 4 gigabájt memóriával és 80 gigabájtos merevlemezzel 5653 dollárért kapható.

Hét éves együttműködés

Bár ezek a Dell történetének első olyan szerverei, amelyek nem Intel processzorra épülnek, Kevin Kettler, a Dell műszaki igazgatója elmondta, a vállalata már hét éve együttműködik az AMD-vel. Kettler rámutatott, a két cég már régebben megállapodott egymással az AMD-alapú gépek forgalmazásáról, azonban a Dellnek időbe tellett, mire kiépítette a szükséges infrastruktúrát, ami az ilyen volumenű értékesítéshez elengedhetetlen. A második negyedév során a Dell mintegy 400 ezer x86-os kiszolgálót szállított le, az összes eladások 23,8 százalékát adva.

"Ez csak a kezdete egy reményeink szerint hosszú kapcsolatnak" -- mondta Jay Parker, a PowerEdge szerverekért felelős Dell-vezető. "A későbbiekben újabb AMD processzoros szerverek megjelenése várható. Elemzők szerint a Dell következő nagy dobása egy kétprocesszoros tömegszerver lehet, ebben a kategóriában jelenleg csak Xeon-alapú (Woodcrest) rendszereket kínál a cég, a PowerEdge 1950 és 2950 modelleket. Ez a termékkategória a legnépszerűbb a szerverpiacon.

A legnagyobb szervergyártók közül a Dell utolsóként csatlakozik az Opteron támogatóinak sorába, a Sun, az IBM és a HP már korábban felismerte az AMD szerverchipjeiben rejlő üzleti potenciált és megkezdték saját rendszereik fejlesztését és árusítását, ma pedig már termékeik sokadik generációja van a piacon. Az AMD szerverprocesszorát használó gyártók az ősz elején frissítették kínálatukat az Opteron legújabb generációjával, amelyet augusztusban mutattak be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról