Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Európai összefogás javítaná a nyílt forrású szoftverek minőségét

Bodnár Ádám, 2006. október 24. 12:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mintegy 3 millió eurós uniós támogatást nyert el a vezető európai nyílt forrású projektekből, tanácsadókból és kutatókből álló Software Quality Observatory for Open Source Software (SQO-OSS) , amelynek célja a nyílt forrású szoftverek minőségének javítása. A szervezet olyan módszereket és eszközöket dolgoz ki, amelyek segítségével a fejlesztők tesztelhetik és minősíthetik az általuk létrehozott szoftverek forráskódját.

hirdetés
[HWSW] Mintegy 3 millió eurós uniós támogatást nyert el a vezető európai nyílt forrású projektekből, tanácsadókból és kutatókből álló Software Quality Observatory for Open Source Software (SQO-OSS), amelynek célja a nyílt forrású szoftverek minőségének javítása. A szervezet olyan módszereket és eszközöket dolgoz ki, amelyek segítségével a fejlesztők tesztelhetik és minősíthetik az általuk létrehozott szoftverek forráskódját.

Az SQO-OSS tagjai között van az Athéni Közgazdasági Egyetem, a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem, a brit Sirius Corporation, valamint a német KDE és ProSyst. A szervezet a rendelkezésre álló eszközökkel folyamatosan vizsgálni fogja a nyílt forrású szoftverek minőségét és egyfajta "dicsődégtáblát" is felállít majd. A távlati cél az, hogy az üzleti élet szereplőit meggyőzzék arról, a nyílt forrású szoftverek minősége eléri vagy éppen meghaladja a zárt forrású szoftverekét.

Az SQO-OSS-hez hasonló küldetést vállalt fel az amerikai kormány által finanszírozott Coverity, amely szintén a nyílt forrású szoftverek minőségét vizsgálja. Laurent Lachal, az Ovum kutatási igazgatója szerint a szoftverek forráskódjának minőségelemzése valóban hasznos lehet, de a vállalatokat rendszerint nem a kód minősége, hanem a szoftverekhez elérhető támogatás érdekli a leginkább. Lachal úgy véli, hasznos lenne, ha ezt is minősítenék.

"A nyílt forrású projektek obejtív értékelésével az SQO-OSS a kisebb, kevésbé ismert fejlesztéseknek is megadja azt az elismerést, amely megilleti őket" -- mondta Diomidis Spinellis, az Athéni Egyetem professzora, az SQO-OSS vezetője.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!