:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 16. 16:09

iSuppli: egészséges félvezetőpiac, összeomló flash-árak 2006-ban

[iSuppli] Megerősítette félvezetőipari előrejelzését az iSuppli piackutató vállalat, mely szerint a globális forgalom idén 7,8 százalékkal 255,74 milliárd dollárra bővül -- hajszálnyival maradva el a korábban becsült 7,9 százalékos prognózistól. A bővülés elsősorban az eladásokat domináló PC és mobiltelefon piacainak köszönhető, vélik a cégnél.

[iSuppli] Megerősítette félvezetőipari előrejelzését az iSuppli piackutató vállalat, mely szerint a globális forgalom idén 7,8 százalékkal 255,74 milliárd dollárra bővül -- hajszálnyival maradva el a korábban becsült 7,9 százalékos prognózistól. A bővülés elsősorban az eladásokat domináló PC és mobiltelefon piacainak köszönhető, vélik a cégnél.

Bár összességében nem változott az aggregált előrejelzés, a piac struktúráját már némileg máshogyan látják az elemzők. Az iSuppli szerint a számítógépek által felszívott chipek piaca 9,3 százalék helyett csak 7,3 százalékkal haladja majd meg a tavalyit, míg a vezeték nélküli eszközökbe, köztük a mobiltelefonokba épített félvezetők forgalma 5,2 százalékkal növekszik, gyorsabban, mint a korábban jelzett 4,6 százalékos ütem.

Az iSuppli szerint a DRAM-chipek átlagos eladási ára (kapacitásarányosan) a vártnál lassabban olvad, messze elmaradva a tavalyi zuhanástól: az idei év egészében várhatóan 16 százalékkal csökken 1 megabit ára, míg tavaly 40 százalékkal esett vissza. Ebből kifolyólag az iSuppli jelentősen megemelte DRAM-piaci várakozásait, 8 százalékról 24 százalékra emelve meg a várt növekedési ütemet.

Ezzel szemben az mp3-lejátszókba, mobiltelefonokba, pendrive-okba és memóriakártyákba kerülő NAND flashmemória ára ugyanakkor a gyártók szemszögéből nézve drámai mértékben, 60 százalékkal esik alá, így az ebből származó bevételek 37,2 százalék helyett várhatóan csak 17 százalékkal bővülnek.

A vállalat jelentése megjegyzi, hogy a processzorok piaca a vártnál kisebb lesz, vélhetően főként az Intel és az AMD között kialakuló árháborúnak, valamint annak, hogy az Intel az összes termékvonalát megújította idén, ami a korábbi családból származó termék árának drasztikus lecsökkentéséhez vezetett.

Az elektronikai készülékekbe szánt félvezetők piaca a vártnál lassabban, mindössze 5,1 százalékkal bővül, jelentősen alulmúlva a tavalyi 8 százalékos emelkedést. Ennek legfőbb oka a fogyasztói elektronikai piac befékezése, amely várhatóan 3 százalékkal duzzad mindössze idén. Az iSuppli ezt azzal magyarázza, hogy az eddigi húzótermékeket inkább a csökkenő árak, és lassuló növekedés jellemzik.

Hosszabb távon az iSuppli a globális félvezetőpiac stabil növekedését jelzi előre. Az idei 7,8 százalékot követően jövőre 10, majd 2008-ban 8,8 százalékos bővülést vár, mikor is a piac meghaladja a 300 milliárd dollárt. Egy ciklikus belassulást, és a piac letisztulását követően az évtized végére már 340 milliárd dollárra rúghat a félvezetők világpiaca.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója az Intel (processzor, chipset, hálózati chipek, flash), tavaly több mint 35 milliárd dollár értékben forgalmazott chipeket, míg távoli második a Samsung Electronics (DRAM, flash, beágyazott chipek) 17 milliárd dollárt meghaladó bevétellel, a dobogóra pedig még a Texas Instruments (beágyazott chipek) került fel, közel 11 milliárdos forgalommal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.